Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 01:14
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Οι βασικοί άξονες για τη νέα αγροτική πολιτική

Off

Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού παρουσιάστηκαν στην 12η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που έγινε υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου στα Γιάννενα.

Ο εξορθολογισμός των ελέγχων, των πληρωμών των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣΔΕ είναι τρεις άξονες πολιτικής που πρέπει να υλοποιηθούν αν θέλουμε να προχωρήσουμε δυναμικά σε μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε παρέμβασή του

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένη καθώς μόνο μέσω αυτών θα εξυπηρετηθούν οι πραγματικοί παραγωγοί.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες που παράγουν και όχι κάποιους που εκμεταλλεύονται το σύστημα και απλά παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να έχουν ουσιαστική παραγωγή. Οι αντιδράσεις είναι κατανοητές καθώς με τις αποφάσεις μας “ξεβολεύουμε το σύστημα”», τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση του συστήματος και θα το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι εξυγιαίνοντας το χώρο θα τον αναπτύξουμε πολύ περισσότερο και θα ανοίξει σε νέους ανθρώπους».

Έκανε αναφορά και στη σημασία του προγράμματος Νέων Αγροτών, στο οποίο το υπουργείο έχει επενδύσει για την ενίσχυση και ανανέωση του πρωτογενούς τομέα.  Το νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών είναι διπλάσιο από το προηγούμενο και φθάνει στα 420 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την Περιφέρεια Ηπείρου ο κ. Λιβανός είπε ότι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 4.863.000 € ενώ το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι 32.200.000 €.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η  Ήπειρος «από τελευταία σε ανάπτυξη μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχει εξελιχθεί σε ένα πρότυπο, γιατί κατάφερε να συνδυάσει τον πρωτογενή τομέα, με τη φύση, με τον πολιτισμό, την ιστορία, τις υπηρεσίες τουρισμού και κυρίως με την προσπάθεια επένδυσης στην ποιότητα.

Αυτός ο συνδυασμός της του πρωτογενούς τομέα με την κουλτούρα, με την ιστορία μας, με τον τουρισμό και γενικά με την ύπαρξή μας είναι η βασική φιλοσοφία που έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πρόταση για συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τα αποτελέσματα από τα κοινά μας προγράμματα».

Ο κ. Λιβανός τόνισε ακόμα ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η υλοποίηση του προγράμματος αρδευτικών έργων «Ύδωρ 2.0», καθώς τα έργα που περιλαμβάνει είναι για τον πρωτογενή τομέα αντίστοιχα των μεγάλων οδικών έργων για τη χώρα. Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι τα έργα αυτά πρέπει να συνδέονται με ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, πρέπει να εξυγιανθούν οικονομικά ώστε να μπορούν να λειτουργούν προς όφελος του συνόλου των παραγωγών και τόνισε ότι στο συγκεκριμένο θέμα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις του Περιφερειάρχη.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της κτηνοτροφίας είπε προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο νόμος του ΥΠΑΑΤ που ψήφισε η Βουλή,  που δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης σταβλικών εγκαταστάσεων. Δίνουμε τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να κάνει άλμα προς τα εμπρός και να νιώσει ότι υπάρχει ένα κράτος που τον στηρίζει.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός οι ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία είχαν τη στήριξη της πλειονότητας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ήταν υπερθετικοί στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι αν υπάρξουν περαιτέρω βελτιωτικές προτάσεις είναι πρόθυμος να τις συζητήσει.

Ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ακόμα  ότι  συγκροτήθηκε ομάδα για την επεξεργασία της Εθνικής Στρατηγικής για την κτηνοτροφία και πρότεινε η πρώτη της συνεδρίαση να γίνει στα Ιωάννινα.

Ο Γιώργος Στύλιος

«Σήμερα, στον τόπο μου, την Ήπειρο, συζητάμε για τη νέα ΚΑΠ. Ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί αναπτυξιακό θεμέλιο για τη χώρα.

Ειδικότερα, η ελληνική κτηνοτροφία, είναι στις προτεραιότητες τόσο της νέας ΚΑΠ όσο και της Κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε χθες στην Βουλή. Δώσαμε λύση σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας, προκειμένου να μπορέσουν να αδειοδοτήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους. Με την πολιτική μας, ενισχύουμε τον κοινωνικό-οικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως: επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας, εγγειοβελτιωτικά έργα, προστασία των δασών και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σε αυτή, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να εργαστούν στον τόπο τους».

Επί πλέον ο κ. Στύλιος τόνισε ότι η Ήπειρος είναι η έδρα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, καθώς παράγει το 50% του λευκού κρέατος που παράγεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κτηνοτροφία στην Ήπειρο βρίσκεται σε προτεραιότητα, παράλληλα με τις λοιπές καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, το μέλι κλπ

Ο Αλ. Καχριμάνης

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο τελευταίο διάστημα με τη στήριξη του Πρωθυπουργού για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με επιστέγασμα την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Τόνισε ιδιαίτερα την  αποφασιστικότητα του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα των προϊόντων Π.Ο.Π. και Γεωγραφικής Προέλευσης.

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που προσφέρει απλόχερα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να στηριχθούν με τις ενισχύσεις οι πραγματικοί παραγωγοί, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της ταχείας εκπόνησης των χαρτών βόσκησης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ