Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 09:30
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου 2021
Πολιτισμός

Νέες αρχαιολογικές «Λεπτομέρειες» για τον Δεκέμβριο

Off

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρεις» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/ amiogr .

Για τον Δεκέμβριο, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Χαρά Καππά επιλέγει και σχολιάζει το πολιτισμικό πλαίσιο και τις ιστορικές προσλήψεις μιας ανάγλυφης παράστασης  με θέμα την αρπαγή του Γανυμήδη από τον Δία-αετό, η οποία διακρίνεται στο κάτω τμήμα πήλινου ακροκεράμου (β’ μισό 3ου αι. π.Χ.). Το ανασκαφικό εύρημα προέρχεται από την αρχαία Κασσώπη, σημαντική πόλη στην παράλια ζώνη της Ηπείρου και εκτίθεται στην Αίθουσα 4, όπου διαγράφονται όψεις από τον «Καθημερινό βίο των Ηπειρωτών» κατά την Αρχαιότητα.

Την απεικόνιση και τις ερμηνευτικές συμπυκνώσεις του συμβόλου του σταυρού που κοσμεί το κέντρο του δίσκου ενός πήλινου λύχνου από οικισμό στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας (μέσα 5ου αι. μ.Χ.) έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπαϊωάννου. Το ανασκαφικό εύρημα εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.   

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Δεκεμβρίου 2021 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μία απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα, στο e-mail leptomeries100@gmail.com όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ