Τελευταία Νέα

Πανέτοιμος και με τον κόσμο στο πλευρό του ο ΠΑΣ
Με «σφραγίδα» ΥΠΕΘΑ η απαξίωση της επετείου απελευθέρωσης
«Μια συνηθισμένη μέρα…» στην Δημοτική Πινακοθήκη
Με συναίνεση η νέα διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου
ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Η Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ Εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Κόνιτσας
Υπάρχει ανάγκη για νέο στρατηγικό σχέδιο για την Ήπειρο
Τα του Καίσαρος…
Κινητό Κέντρο επιχειρήσεων και στην Ήπειρο
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Στη διοίκηση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες
ΝΕΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΓΝΙ Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Σοβαρό τροχαίο στη Νιάρχου, ευτυχώς χωρίς θύματα
Εκδήλωση της «Νίκης» με τον Δ. Νατσιό
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 08:17
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου 2021
Πολιτισμός

«Το 21 της Αριστεράς»

Off

Στον αστερισμό των εκδόσεων και ερευνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πλήθος από μελέτες συνεχίζουν να εκδίδονται διευρύνοντας τον αναστοχασμό για την επέτειο του εορτασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αφιερωμένο το ετήσιο περιοδικό «Αρχειοτάξιο» των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), που κυκλοφόρησε με τίτλο «Το 21 της Αριστεράς» (εκδόσεις Θεμέλιο). Μέσα από τα 20 κείμενα που φιλοξενεί, το Αρχειοτάξιο ρίχνει ένα σύγχρονο βλέμμα στην πρόσληψη του 21 από την ελληνική Αριστερά, διατρέχοντας την πολύπλευρη και δυναμική σχέση της με την Επανάσταση, εκκινώντας από τη σοσιαλιστική σκέψη στην Ελλάδα του 19ου και της αυγής του 20ού αιώνα μέχρι και τη Μεταπολίτευση. Μία σχέση που γνώρισε μεταβολές, πυκνώσεις και εντάσεις, διαμορφώθηκε μέσα από διαφορετικούς σταθμούς, πρόσωπα και ιδέες και αποτυπώθηκε στα ποικίλα τεκμήρια του ελληνικού κομμουνιστικού και, ευρύτερα, αριστερού κινήματος.

Το 23ο τεύχος του Αρχειοτάξιου, αν και επετειακό για τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, αποτελεί παράλληλα συμβολή στην επανεξέταση ερωτημάτων γύρω από την Επανάσταση του ’21, που μέχρι τώρα θεωρούνταν απαντημένα.

Το πλούσιο αφιέρωμα του νέου τεύχους ξεκινά με τη συνέντευξη του κορυφαίου μελετητή της Επανάστασης του ’21 Βασίλη Παναγιωτόπουλου στους ιστορικούς Βαγγέλη Καραμανωλάκη και Πόπη Πολέμη. Στο αφιέρωμα γράφουν οι: Θανάσης Γάλλος, Σπύρος Κακουριώτης, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραµανωλάκης, Βίκυ Καραφουλίδου, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Ελένη Κούκη, Γιάννης Κουμπουρλής, Χρήστος Λούκος, Χρίστος Μάης, Αλέξανδρος Μακρής, Άννα Ματθαίου, Παντελής Μπουκάλας, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πόπη Πολέμη, Αντώνης Σαραντίδης, Βαγγέλης Σαράφης, Παναγιώτης Στάθης, Βαγγέλης Τζούκας και Χρήστος Τριανταφύλλου.

Το τεύχος φιλοξενεί, επίσης, δύο άρθρα που πραγματεύονται με στοχαστικότητα και ευαισθησία πτυχές της ελληνικής εβραϊκής εμπειρίας μετά τη Σοά, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, πηγές όπως η αλληλογραφία των επιζώντων (Ρίκα Μπενβενίστε, Ελένη Μπεζέ).

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ