Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 11:16
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιανουαρίου 2022
Πολιτισμός

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ανοιχτή η «Έξοδος»

Off

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση γλυπτικής «Έξοδος» με έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη, η οποία διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής».

O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο.

Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών

Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων τίμησε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη δίνοντας το όνομά του στο σχολείο.

Το 2019 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με το Αργυρό  Μετάλλιο (Ανώτατη Διάκριση του Ιδρύματος) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είναι ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Για την έκθεση

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης αναφέρει σχετικά με την «Έξοδο»:

Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διάλεξα ως θέμα την έξοδο του Μεσολογγίου ως ένα τραγικό γεγονός, που συντάραξε όλο τον κόσμο και δημιούργησε ένα κλίμα φιλελληνισμού, που βοήθησε την εξέγερση και τελικά την ανεξαρτησία μας.

Το να μεταφέρει κανείς το γεγονός αυτό στη γλυπτική ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Προσπάθησα με συμβολικό τρόπο να δώσω στον θεατή να κατανοήσει την τραγικότητα του συμβάντος.

Μια πορεία από το πλήθος, με τους οπλαρχηγούς να προηγούνται, που βγαίνει από μαύρη τρύπα, πορεύεται σε ένα κόκκινο πανί, που συμβολίζει το αίμα που χύθηκε. Μια ελληνική σημαία φέρνει επάνω της μια συμβολική μορφή που εκφράζει τα θύματα του αγώνα, δυο θυμητάρια δεξιά και αριστερά με τραγικές μάσκες, που εκφράζουν την τραγικότητα του γεγονότος αλλά και πρόσωπα αγωνιστών.

Οι μεγάλες μορφές δεξιά και αριστερά εκφράζουν τους αγωνιστές συμπαραστάτες του αγώνα. Δύο από αυτές οι μούσες των ποιητών˙ του Σολωμού και του Κάλβου που υμνούν τον αγώνα των εξεγερμένων Ελλήνων.

Με λίγα σύμβολα και ουσιώδεις έννοιες θέλησα να εκφραστώ. Αν το πέτυχα, εσείς θα το κρίνετε».

Ώρες λειτουργίας 12:00 – 14:00 το πρωί και 18:00 – 21:00 το απόγευμα, εκτός εορτών.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ