Κανονικά και δια ζώσης ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα τα μαθήματα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την ολοκλήρωση του φθινοπωρινού εξαμήνου, με το υγειονομικό πρωτόκολλο να μην έχει αλλαγές, παρά τη νέα συνθήκη που δημιουργεί η παραλλαγή Όμικρον.
Ωστόσο επειδή πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση που μεταβάλλεται διαρκώς, τα Πανεπιστήμια της χώρας έχουν ήδη κινητοποιηθεί και όπως ανέφερε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μιλώντας στο ITV, την προσεχή Τετάρτη στην έκτακτη Σύνοδο θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των προτάσεων προς το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον μέτρα πρόληψης κυρίως στο επίπεδο της δωρεάν παροχής αυτοδιαγνωστικών τεστ στους φοιτητές και τη συνέχιση των rapid test σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Η είδηση ωστόσο φαίνεται ότι θα προέλθει στο επίπεδο της εξεταστικής περιόδου με τον κ. Αλμπάνη να τονίζει πως υπάρχει ήδη η κατεύθυνση και από τη Σύνοδο, αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι εξετάσεις να διεξαχθούν εξ αποστάσεως και όχι δια ζώσης.
«Ειδικά για τμήματα και μαθήματα που εξετάζονται με μεγάλο αριθμό φοιτητών σε αμφιθέατρα και αίθουσες είναι πολύ επικίνδυνο να διεξαχθούν δια ζώσης. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των φοιτητών που θα νοσούν ή θα βρίσκονται σε καραντίνα και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Υπάρχει μία σκέψη στο υπουργείο Παιδείας να ανακοινωθεί μία δεύτερη εξεταστική περίοδος για αυτούς και φυσικά η εξεταστική να γίνει εξ αποστάσεως, αν και δεν έχουν λυθεί τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν τα προηγούμενα εξάμηνα, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία των εξετάσεων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Θετικοί σε νέο εργαστήριο
μοριακής ανάλυσης
Στο μεταξύ το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος για τη μοριακή ανάλυση (pcr) των δειγμάτων ανίχνευσης του κορωνοϊού, λόγω της τεράστιας διασποράς και αύξησης των κρουσμάτων αντιμετωπίζει έναν φόρτο εργασίας στον οποίο δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει.
Ο κ. Αλμπάνης ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και άλλη μονάδα, αρκεί να τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις, που είναι η προσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και η εκπαίδευσή του.
«Δεν είμαστε αντίθετοι και πράγματι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και δεύτερο εργαστήριο, όμως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δει και η Περιφέρεια και η διοίκηση του ΠΓΝΙ.
Αν το ζητήσουν, εμείς είμαστε θετικοί, για να ανταποκριθούμε», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Σταδιακή επίλυση των προβλημάτων στέγασης
Ένας αριθμός στο μεταξύ 80 περίπου πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που με βάση τα κριτήρια που έχουν υποβάλλει τις αιτήσεις και έχουν αξιολογηθεί και είναι δικαιούχοι δωματίων στις εστίες, δεν έχει ακόμη τακτοποιηθεί.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους καταβλήθηκε μία συστηματική προσπάθεια από τις πρυτανικές αρχές για την πλήρη καταγραφή των δικαιούχων στις φοιτητικές εστίες σε σχέση με τα δωμάτια που φαίνονται κατειλημμένα, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται οι δικαιούχοι.
Η καταγραφή αυτή είχε διάφορα προβλήματα στην πορεία όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως ένας αριθμός πρωτοετών φοιτητών εξακολουθεί να περιμένει να βρεθεί δωμάτιο στις εστίες.
«Έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση με την απόδοση δωματίων σε νέους δικαιούχους, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται γιατί πολλές οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα στέγασης των παιδιών τους. Έχουμε απευθυνθεί ήδη και στα ξενοδοχεία της πόλης για να δηλώσουν τη διαθεσιμότητα κλινών, αλλά ακόμη δεν έχουμε απαντήσεις», κατέληξε ο κ. Αλμπάνης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
8 Αυγούστου 2024 -
27 Ιουλίου 2024 Πώς θα γίνει ελκυστικό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-
11 Ιουλίου 2024 Να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-
23 Μαΐου 2024 Οι φοιτητές μαθαίνουν το πολυφωνικό τραγούδι
-
6 Απριλίου 2024 Νέα δίκτυα σύνδεσης για έρευνα και καινοτομία
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.187)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.863)
Αρθρογραφία
Είσοδος