Επικαιρότητα

Άνοιξε ο (ποδηλατο)δρόμος για την παραχώρηση του στρατοπέδου

Off

Ένα ανοιχτό παράθυρο για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον δήμο Ιωαννιτών, φαίνεται πως έχει ανοίξει, το τελευταίο διάστημα, με «μεσολαβητή» την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορμή την ανακατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την είδηση έδωσε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης μιλώντας στο ITV, το βράδυ της Πέμπτης, όπου ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, στο πλαίσιο αντίστοιχων παραχωρήσεων στρατοπέδων που ήδη έχουν γίνει σε Άρτα και Πρέβεζα αντίστοιχα, είπε πως το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι αρνητικό, για το στρατόπεδο Βελισσαρίου, για τμήμα του όμως και όχι για το σύνολο, καθώς εξακολουθεί να εξυπηρετεί υφιστάμενες ανάγκες λειτουργίας της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

Η εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου προέκυψε μετά την επιστολή της, προς το ΤΕΘΑ, με την οποία ζήτησε τη διερεύνηση της δυνατότητας να παραχωρηθεί προς χρήση ένα τμήμα του στρατοπέδου, από το οποίο να διέλθει ποδηλατόδρομος, που θα ενώνει τον ποδηλατόδρομο της Νιάρχου με αυτόν του παραλιμνίου.

Η απάντηση του ΤΕΘΑ γεννά αρκετές ελπίδες για να μπει στις ράγες ξανά, μία συζήτηση που έμεινε στη μέση εδώ και χρόνια, από τότε που δεν υλοποιήθηκε η αρχική συμφωνία για την παραχώρηση του 62% του στρατοπέδου στον δήμο Ιωαννιτών και τη διατήρηση ποσοστού 38% για τις ανάγκες του ΤΕΘΑ.

Μία εναλλακτική για το Βελισσάριο

Οι εναλλακτικές της παραχώρησης των στρατοπέδων που αποδέχεται το ΤΕΘΑ είναι δύο. Ή η παραχώρηση της χρήσης του συνόλου της έκτασης για κάποιο χρονικό διάστημα (στην Πρέβεζα η παραχώρηση του στρατοπέδου στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα, είναι για 35 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης) έναντι ενός συμβολικού τιμήματος ή η παραχώρηση της μισής έκτασης, σε ποσοστό 50/50 δηλαδή, με τη διατήρηση του δικαιώματος χρήσης για πολεοδόμηση του 50% από το ΤΕΘΑ.

Στην περίπτωση του Βελισσαρίου όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, αυτό που συζητά το ΤΕΘΑ είναι η παραχώρηση στον δήμο Ιωαννιτών, ενός τμήματος του στρατοπέδου – περίπου σε ποσοστό 50% της συνολικής έκτασης – στο βορειοανατολικό τμήμα του στρατοπέδου, εκεί όπου λειτουργούσε το Μηχανικό και ο Λόχος Διαβιβάσεων και εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης, παραμένει ως έχει, αφενός για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και αφετέρου για την αξιοποίησή του για τις ανάγκες του ΤΕΘΑ, αφού πολεοδομηθεί.

Πρόταση διεξόδου

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε, ότι τα έγγραφα με την αλληλογραφία με το ΤΕΘΑ τα έχει αποστείλει, ενημερώνοντας σχετικά και τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Ελισάφ. Προφανώς, το θέμα θα αποτελέσει – αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη – αντικείμενο συζήτησης μεταξύ δήμου Ιωαννιτών, υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΤΕΘΑ και συνακόλουθα και θέμα συζήτησης στο δημ. συμβούλιο.

Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, με δεδομένο, ότι το στρατόπεδο Βελισσαρίου παραμένει λειτουργικό για τον Ελληνικό Στρατό, η πιθανότητα παραχώρησης και αξιοποίησης από την πόλη εξακολουθεί να υπάρχει, στο πλαίσιο όμως της λογικής win – win.

Η πόλη έχασε την ευκαιρία πριν από αρκετά χρόνια, επί δημαρχίας του Νικ. Γκόντα και επί θητείας του νυν Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα, στο υπουργείο Εθν. Άμυνας, να αποδεχθεί τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί σε ποσοστό 62%-38% και από τη στιγμή που υπήρξε κυβερνητική αλλαγή, το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε.

Ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι σφοδρές αντιδράσεις σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών, με την αντιπολίτευση τότε στο δημ. συμβούλιο να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση, επιμένοντας για συνολική παραχώρηση του στρατοπέδου στην πόλη.

Πρόσφατα μάλιστα, σε δηλώσεις του, αλλά και σε συνεδριάσεις του δημ. συμβουλίου, ο κ. Ελισάφ έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία τότε, χαρακτηρίζοντάς λανθασμένη τη λογική του «μαξιμαλισμού» που είχε η μείζονα αντιπολίτευση στο δημ. συμβούλιο, με την παράταξη Φιλ. Φίλιου τότε, στην οποία ανήκε και ο ίδιος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ