Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 12:34
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Εφ’ όλης της ύλης… για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Off

Μία λεπτομερή και αναλυτική απάντηση στους ισχυρισμούς όχι μόνο εκείνων που περιλαμβάνονται στην επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά και όσων διατυπώνονται κυρίως από το ΔΣ του ΦοΔΣΑ Ηπείρου, παρέθεσε ο Αλ. Καχριμάνης το μεσημέρι της Τρίτης στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Η επίκαιρη ερώτηση της παράταξης είχε επίκεντρο τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε ο περιφ. σύμβουλος Γ. Πρέντζας.

Στην απάντησή του ο κ. Καχριμάνης απάντησε σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων από τις διεκδικήσεις του αναδόχου του εργοστασίου, τις οποίες χαρακτήρισε ανύπαρκτες και αστήρικτες. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα και επειδή δεν έχει καταθέσει ούτε ένα σχετικό έγγραφο, η Περιφέρεια Ηπείρου κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο ανταίτηση λογοδοσίας και επίδειξης εγγράφων.

«Στη διαδικασία της διαιτησίας οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιχείρησαν να εμπλέξουν την Περιφερειακή Αρχή σε περίεργα παιχνίδια, ψευδορκώντας. Η αντίδρασή μου ήταν αυτή που έπρεπε. Τα «μάζεψαν» λέγοντας πως τα είπαν εκ παραδρομής. Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει ορισμένοι πως το πολιτικό παρελθόν τους δεν τους νομιμοποιεί να ασκούν πολιτικές στην Ήπειρο. Έχω ζητήσει την απομάκρυνση του διευθύνοντα συμβούλου και του αναπληρωτή του, για το καλό του έργου. Στην Ήπειρο η εταιρεία ήρθε να επεξεργαστεί τα σκουπίδια, τηρώντας τις συμφωνίες, και τίποτε παραπάνω. Και εγώ η εντολή που πήρα από τους Ηπειρώτες είναι να εκπροσωπώ τα συμφέροντά τους και όχι τα συμφέροντα της εταιρείας. Αν έκανα «τα στραβά μάτια», όπως θα βόλευε ορισμένους, μέλι- γάλα θα ήταν οι σχέσεις μας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με το εργοστάσιο, μία διαδικασία όμως για την οποία η αρμοδιότητα ανήκει στον ΦοΔΣΑ.

«Όσοι εκπροσωπούμε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, γιατί ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων των Ηπειρωτών. Το επισημαίνω, γιατί στη διαδικασία της Διαιτησίας η εταιρεία για να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος των συμφερόντων της Ηπείρου, επικαλέστηκε και ισχυρισμούς του ΦοΔΣΑ», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Αιχμές για ΣΜΑ

και ΧΥΤΑ Βλαχέρνας

Το περισσότερο ενδιαφέρον σκέλος ωστόσο της τοποθέτησης του κ. Καχριμάνη ήταν εκείνο, που αφορούσε στην προοπτική λειτουργίας των ΣΜΑ και στην παράνομη διαδικασία που ακολουθούν κάποιοι δήμοι ακόμη και σήμερα που δεν μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο, αλλά στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.

«Η περιφέρεια Ηπείρου που ανέλαβε με την Προγραμματική να παραδώσει τους ΣΜΑ προνόησε  με την ένταξη του έργου  να θεσμοθετηθούν και 45 θέσεις εργασίας ως μόνιμο προσωπικό του ΦΟΔΣΑ. 21 οδηγοί και 24 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (εργατοτεχνικό προσωπικό). Η αμοιβή έχει φιξαριστεί σε 20.000 ευρώ το άτομο ετησίως, δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα. Επίσης με προϋπολογισμένες όλες τις δαπάνες, το τέλος εισόδου σε κάθε ΣΜΑ έχει ορισθεί δεσμευτικά από 18 έως 21 ευρώ.

Δε νομίζω, ότι είναι τυχαίο, ότι αυτοί που δεν μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο είναι δήμοι που υπάγονται σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ, αυτόν της Βλαχέρνας.  Μάλιστα, το τέλος εισόδου  σε αυτόν τον ΧΥΤΥ ανέρχεται σε 18,50 ευρώ τον τόνο, όταν στο Ελληνικό που η σύμβαση έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια ανέρχεται σε 12,50 ευρώ τον τόνο. Να επισημάνω ότι ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας έχει χρηματοδοτηθεί για επέκταση με τον όρο να δέχεται μόνο υπόλειμμα. Έχουμε ενημερώσει και την εταιρία που τον διαχειρίζεται και τους δήμους που μεταφέρουν τα σκουπίδια εκεί,  ότι είναι παράνομη η μεταφορά τους και ότι παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και τη σύμβαση. Ζητήσαμε στοιχεία από τον ΦΟΔΣΑ για τις ποσότητες των σκουπιδιών που μεταφέρονται σε αυτόν τον ΧΥΤΥ. Παρότι έχει υποχρέωση να τις χορηγήσει, αρνείται  να το κάνει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσει και το «γιατί».

Το τέλος ταφής

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα σταθεί αρωγός, ανέφερε ο κ. Καχριμάνης στην περίπτωση που η Ήπειρος με ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, διεκδικήσει τη μείωση, ακόμη και την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Δεν επιβαρύνονται οι

Ηπειρώτες για το υπόλειμμα

Καταλήγοντας, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στο ότι κανείς Ηπειρώτης δεν επιβαρύνεται με το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο, ζητώντας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση, αν είναι ή όχι συμφέρουσα η τιμή που πέτυχε η Περιφέρεια έναντι εκείνης που είχε ο ΦοΔΣΑ για το ίδιο αντικείμενο.

«Είναι συμφέρουσα ή όχι η τιμή μεταφοράς που πέτυχε η Περιφέρεια με 0,158 ευρώ το τονοχιλιόμετρο και με δημόσια χρηματοδότηση, έναντι 0,229 ευρώ που θα ίσχυε αν η μεταφορά γινόταν με τη σύμβαση του ΦΟΔΣΑ και από την τσέπη των πολιτών;

Για τη μεταφορά και την επεξεργασία των απορριμμάτων οι δήμοι εισπράττουν δημοτικά τέλη  από τους δημότες τους.  Κι εδώ συμβαίνει το εξής  παράδοξο: Κάποιοι δήμοι ενώ τα εισπράττουν, δεν τα αποδίδουν.

Κι εδώ έχουμε τέσσερις κατηγορίες:

Δήμοι που είναι απόλυτα συνεπείς: Ιωαννιτών, Ζίτσας, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Πρέβεζας, Φιλιατών και  Σουλίου.

Δήμοι που  μεταφέρουν στο εργοστάσιο, αλλά έχουν υιοθετήσει το δόγμα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω».

Δήμοι που δεν τα μεταφέρουν ούτε πληρώνουν, αλλά επιμένουν να ενεργούν παράνομα και να τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ. Μάλιστα αν κάνει κανείς τον λογαριασμό μπορεί αυτοί οι δήμοι να τα πληρώνουν σε βάρος των δημοτών τους πολύ πιο ακριβά σε σχέση με αυτούς που τα μεταφέρουν στο εργοστάσιο.

Δήμοι που μεταφέρουν ένα μέρος των απορριμμάτων τους στο εργοστάσιο και το μεγαλύτερο μέρος το μεταφέρουν στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.

Επομένως ακόμη και αν η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα, θα έπρεπε να «επιβραβεύσουμε» τους ασυνεπείς δήμους, που εισπράττουν και δεν πληρώνουν, σε βάρος εκείνων που είναι συνεπείς. Αυτό ούτε λογικό, ούτε δίκαιο, ούτε τίμιο είναι».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ