Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:37
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός του 2022 με το βλέμμα στις εκλογές του 2023

Off

Μία συζήτηση για περισσότερες από τέσσερις ώρες στο δημοτικός συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης, ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει, πως ακόμη κι αν κανείς δε θέλει να το παραδεχθεί δημόσια, ότι ο δήμος Ιωαννιτών, έχει εισέλθει στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του 2023.

Η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου Ιωαννιτών, η αναβολή της οποίας την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε τεράστιο κύμα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ δημ. αρχής και αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε τελικά την Τρίτη, μόνο που ελάχιστη συζήτηση έγινε για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Επίσης όμως, καμία συζήτηση δεν έγινε, παρότι ο Νόμος το προβλέπει δίνοντας τη σχετική δυνατότητα για κατάθεση τυχόν εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση, που επέλεξε και αυτή να σταθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης, πολύ περισσότερο σε πολιτικά και όχι οικονομικά στοιχεία.

Το αποτέλεσμα ήταν μέσα από μία πολύωρη συνεδρίαση αρκετών ωρών, ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της παράταξης «Ιωάννινα 2023», ενώ η «Ενότητα Πολιτών» καταψήφισε τα ανταποδοτικά τέλη και το προβλεπόμενο ποσό για τις απευθείας αναθέσεις.

Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» απείχαν της ψηφοφορίας, ενώ καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Αριστερή Παρέμβαση.

Από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, όπως και του δημάρχου Μ. Ελισάφ, το μόνο που διεφάνη ήταν πως στην παρούσα τουλάχιστον φάση, περιθώρια ή προοπτικές συγκλίσεων δεν υπάρχουν, αντιθέτως, το χάσμα στην πολιτική τοποθέτηση της διαχείρισης της καθημερινότητας αλλά και της διαμόρφωσης των προοπτικών ανάπτυξης του δήμου, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Δεν ήταν τυχαίο δε, που άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, στις τοποθετήσεις τους, έδειχναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις εκλογές του 2023, προϊδεάζοντας για ό,τι ακολουθήσει.

Οι εισηγήσεις

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φ. Βάββας έκανε την εισήγηση του θέματος, απολογούμενος για την καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού που ανέφερε πως οφείλεται αφενός στην υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2021 που έγινε εντός του Δεκεμβρίου, κατόπιν έκτακτης χρηματοδότησης του δήμου και για την οποία ήταν υποχρεωτικές δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και αφετέρου στις απουσίες υπαλλήλων που είχαν νοσήσει.

Ο προϋπολογισμός που φτάνει τα 157 εκ. ευρώ διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του δήμου και των νομικών του προσώπων, έχει συμπεριλάβει το σύνολο του προγράμματος τεχνικών έργων καθώς και πιστώσεις για επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των παιδικών χαρών.

Εμπόδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, αποτελούν όπως τόνισε, οι μειούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου. Σημαντική υστέρηση εμφανίζουν τα έσοδα των Νομικών Προσώπων του δήμου, κυρίως του ΟΚΠΑΠΑ και του Πνευματικού Κέντρου, όπου θα απαιτηθούν επιπλέον επιχορηγήσεις από τον δήμο.

Η αντιπολίτευση

Μετά τη διαδικασία των ερωτήσεων και των απαντήσεων από τον κ. Βάββα, οι εισηγητές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, περισσότερο όμως και αυτοί σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Θωμ. Γιωτίτσας από την «Ενότητα Πολιτών», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως προεκλογικό, χωρίς όραμα και με μεγάλα δομικά προβλήματα.

Τόνισε ακόμη, ότι η σημερινή δημοτική αρχή κάνει μια κακή οικονομική διαχείριση, με εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις, σωρεία απλήρωτων προμηθευτών, μια στρατιά ειδικών συμβούλων, εννέα έμμισθους αντιδημάρχους για πρώτη φορά, κανένα όραμα και καμία προστιθέμενη αξία για το δήμο.

Τέλος, στηλίτευσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τη διοίκηση Γκόντα ήρθε μια αύξηση των δημοτικών τελών, ως αποτέλεσμα των κακών επιλογών που έχει κάνει η δημοτική αρχή.

«Πλασματικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2022, ο εισηγητής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Βασίλης Κοσμάς, που στάθηκε στο ότι από την πρόβλεψη είσπραξης από τα 48 εκ. ανείσπρακτων προηγούμενων ετών, το 2021 εισπράχθηκε ποσό 785.000 ευρώ.

Ακολούθησαν επίσης οι τοποθετήσεις από τον Βλ. Παπαχρήστο για τους «Πολίτες για την Ανατροπή», της Oλ. Τσoυμάνη για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και του Χρ. Πατσούρα από την «Αριστερή Παρέμβαση».

Ο κ. Παπαχρήστος ανέφερε μεταξύ άλλων πως από τα 157 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού, το ποσό που μένει για την υλοποίηση έργων και βελτίωσης των προοπτικών της πόλης, είναι μηδαμινό. Για έναν προϋπολογισμό που είναι ραμμένος και κομμένος στα μέτρα του καπιταλιστικού συστήματος έκανε λόγο η κα Τσουμάνη, ενώ ο κ. Πατσούρας πρότεινε πέραν των άλλων, να εκδοθεί ψήφισμα από το δημ. συμβούλιο για την ακρίβεια που πλήττει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Ο Θωμ. Μπέγκας

Με εκτενή αναφορά στην υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών με αφορμή την καθυστέρηση στην κατάθεση του προϋπολογισμού, αλλά κυρίως σε όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν στην αναβολή της συζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα ο Θωμ. Μπέγκας άσκησε σκληρή κριτική στη δημ. αρχή.

Τόνισε, ότι το Τμήμα Παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε μια σειρά διορθώσεων επί του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα αυτές να ενσωματωθούν και να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

«Επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής οι ισορροπίες των οικονομικών του δήμου έχουν διασαλευτεί. Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι ότι η έννοια της διαφορετικής άποψης δεν υφίσταται για τη δημοτική αρχή. Υφίστανται μόνο η “ανίερη συμμαχία” της αντιπολίτευσης και η “ιερή συμμαχία” των παρατάξεων της δημοτικής αρχής. Τώρα πόσο “ιερή” μπορεί να είναι μια συμμαχία του δημάρχου με τον κ. Γκόντα, γι’ αυτούς που γνωρίζουν καλά το παρελθόν είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα. Όσο για τον κ. Μπαρτζώκα είναι νέος στα “παιχνίδια εξουσίας” αλλά θα πρέπει να γνωρίζει καλά ότι η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία να διαφθείρει απόλυτα. Τoν προτρέπω όμως να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι υπάρχουν και δεν υπάρχουν στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Τατ. Καλογιάννη

Η Τατ. Καλογιάννη τόνισε πως από την Τρίτη κατά σειρά κατάθεση προϋπολογισμού της σημερινής δημ. αρχής όλοι αντιλαμβάνονται, ότι δεν στοιχειοθετείται κάποια «Νέα Εποχή», για τον δήμο και την πόλη.

«Κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για να επιφέρει την αλλαγή στην εικόνα και στη λειτουργία του δήμου μας. Κάθε δυνατότητα προωθητικών κινήσεων έμεινε μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει ικανότητα για εφαρμογή αυτών. Η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε ότι θα είναι αυτή η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη χαμένη τετραετία. Για αυτό και έντεχνα διοχετεύει κονδύλια, εκχωρεί αρμοδιότητες, παραχωρεί δικαιώματα, ώστε να μπορεί να διώχνει από πάνω της τις μεγάλες ευθύνες που της αναλογούν και να τις μεταθέτει οπουδήποτε αλλού. Χαρακτηριστική και πρόσφατη, η περίπτωση της μετεγκατάστασης των σχολείων αναπήρων παίδων στο παλιό Χατζηκώστα.

Η τεχνική αυτή – της μεταφοράς των ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε τρίτους – είναι διαδεδομένη σε διάφορους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς χώρους, πλην όμως στην πολιτική δεν βρίσκει έδαφος.

Στην πολιτική είτε πιστώνεσαι το έργο είτε χρεώνεσαι την ανεπάρκεια. Η ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας καταδεικνύει ποιος είναι ο παίκτης και ποιος ο είναι ο παράγοντας. Ποιος δημιουργεί και ποιος αναδρομολογεί τις ευθύνες του», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη, που στάθηκε και στο χειρισμό αρκετών ζητημάτων από τη δημ. αρχή, τα οποία εκθέτουν όπως είπε τη δημ. αρχή. Τέτοια είναι το έργο του οδοφωτισμού, το κλειστό Ξιφασκίας, το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου, η αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής και άλλα.

Κριτική για τις υψηλές δαπάνες σε διάφορους τομείς, όπως η διαφημιστική προβολή και ο τουρισμός άσκησε ο Λαζ. Νάτσης, που ζήτησε να γίνει σύντομα συζήτηση και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δημοτική αρχή

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός στρέφεται στην ανάγκη για βελτίωση της καθημερινότητας ενώ απάντησε σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν από την αντιπολίτευση καυτηριάζοντας την αποχή της από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο δήμος μας πρέπει να υποκαθιστά μόνιμα ή να καταγγέλλει καθημερινά το κεντρικό κράτος. Η παρούσα δημοτική αρχή διεκδικεί χωρίς να κραυγάζει. Κάποιοι βιάζονται για τις εκλογές. Αργούν αλλά θα έρθουν και όλοι θα κριθούμε. Όσα ειπώθηκαν είναι γενικόλογα ή αναμάσημα ενός ειδυλλιακού παρελθόντος. Ο προϋπολογισμός του Δήμου στρέφεται στην βελτίωση της καθημερινότητας και μεριμνά για την αντιμετώπιση των μικρών προβλημάτων που κάποιες φορές είναι μεγάλα. Περιλαμβάνει το σύνολο του τεχνικού προγράμματος. Η σημερινή δημοτική αρχή κι αυτό δεν αρέσει, έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της από τις μακέτες στα έργα» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης για περισσότερο χρόνο ώστε να μελετήσει τα στοιχεία ήταν πρόσχημα.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του καυτηρίασε την απουσία οποιασδήποτε πρότασης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση βελτίωσης του προϋπολογισμό.

«Οι δυνατότητες που παρέχονται για την σύνταξη του προϋπολογισμού μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης είναι πολύ συγκεκριμένες. Οι δυνατότητες αυτές εξαντλήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2022» υπογράμμισε ο κ. Γκόντας στην τοποθέτησή του.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας απάντησε σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν από την αντιπολίτευση και αφορούσαν στην λειτουργία της ΔΕΥΑΙ, την πορεία των έργων της και των προγραμμάτων της.

«Η σύνταξη του προϋπολογισμού αποτελεί έναν άθλο. Είναι ρεαλιστικός και έχει συνταχθεί με τον πλέον τεχνοκρατικό τρόπο. Ο προϋπολογισμός κινείται στο χώρο του εφικτού όπως και η δημοτική αρχή και όχι στο χώρο του επιθυμητού που κινείται η αντιπολίτευση» ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ