Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 08:42
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Δεν υποχωρούν από τις διεκδικήσεις τους οι αγρότες

Off

Αποφασισμένοι να παραμείνουν και να ενισχύσουν με ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις τα μπλόκα δηλώνουν οι αγρότες στην περιοχή της Άρτας που συμμετέχουν στον πανελλαδικό χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων, ίσως όμως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με τόσο μεγάλη ένταση και μαζική συμμετοχή.

Αυτή φάνηκε ξεκάθαρα την Τρίτη με την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχιακό μέγαρο και στη συνέχεια με την προσπάθεια να κινηθούν με μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα και οχήματα προς τον κόμβο της Ιόνιας οδού, όπου συνάντησαν όμως τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Το πρωί της Τετάρτης, οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ στον κόμβο της παλιάς εθνικής οδού προς Αντίρριο και προς την Ιόνια, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να βρίσκονται επί τόπου, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού της κυκλοφορίας προς τον αυτοκινητόδρομο.

Σε πρώτη φάση, οι αγρότες πραγματοποιούν δίωρους αποκλεισμούς το πρωί και τρίωρους τις απογευματινές και βραδινές ώρες αντίστοιχα, επιτρέποντας όμως κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, των απορριμματοφόρων καθώς επίσης των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.

Οι αγρότες, όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας είναι απογοητευμένοι από την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με την αύξηση του κόστους παραγωγής, αδυνατώντας πλέον να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Η αύξηση στο πετρέλαιο, στην τιμή του ρεύματος, στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα σε συνδυασμό με την ακαρπία τη φετινή σεζόν, σε πολλά προϊόντα έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον κλάδο, που περίμενε, όπως είπε, μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση.

«Ούτε ανήκουμε κάπου, ούτε είμαστε υποκινούμενοι, ούτε ήρθαμε στα μπλόκα επειδή δεν είχαμε άλλη δουλειά να κάνουμε. Είμαστε εδώ, γιατί ως βιοπαλαιστές, αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε και θέλουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας. Η κατάσταση πλέον στην αγροτική παραγωγή είναι απερίγραπτη. Φτάσαμε σε σημείο στα σχολεία της Άρτας, να μοιράζει το κράτος επισιτιστική βοήθεια, με πορτοκάλια από την Ισπανία και η δική μας παραγωγή να σαπίζει στα δένδρα. Οι τιμές στο ρεύμα και το πετρέλαιο είναι απλησίαστες και την ίδια ώρα ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Στύλιος εκεί που μας έταζε εκ. ευρώ, από χθες μάς τάζει δισεκατομμύρια που θα φτάσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, όμως όλοι ξέρουμε, ότι τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να φτάσει στους αγρότες και κτηνοτρόφους», ανέφερε ο κ. Μπέτσας.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας Χριστόφορος Κοσμάς όσο και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλοθέης αναφέρθηκαν στην τεράστια δυσκολία για το σύνολο των αγροτών, να ανταποκριθούν πλέον στις βασικές του υποχρεώσεις για να εξασφαλίσουν τις βιοτικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Έντονη δυσαρέσκεια

για την ΕΛ.ΑΣ

Τα γεγονότα της Τρίτης και η στάση της αστυνομίας, που εμπόδισε την πορεία των αγροτών προς τον κόμβο της παλιάς εθνικής οδού και ενδεχομένως προς την Ιόνια, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους αγρότες να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα και καταστάσεις για την πόλη της Άρτας. «Εκτός από την πρωτόγνωρη συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση, είχαμε πρώτη φορά τόσο ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων με διμοιρίες ΜΑΤ στην πόλη της Άρτας. Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή και δηλώνουμε, πως θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στα μπλόκα, με πιο δυναμικό και διεκδικητικό τρόπο και δεν πρόκειται κανείς να μας εμποδίσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέτσας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ