Επικαιρότητα

«Μνημείο αποπροσανατολισμού και μικροπολιτικής»

Off

Τα αναλυτικά στοιχεία με βάση τα οποία συντάχθηκε ο απολογισμός του 2021 και απεστάλη ο λογαριασμός σε κάθε δήμο, ζήτησε ο δήμος Ιωαννιτών, από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, μία αόριστη και γενικόλογη απάντηση έλαβε χθες, με τη διοίκηση να αντιπροτείνει τη συνάντηση εργασίας, ώστε να αναλυθούν διεξοδικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Η απάντηση του ΑΣΔΑ ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την αρχική του απάντηση στο αίτημα χορήγησης των ζυγολογίων και των δελτίων αποστολής που υπέβαλε ο δήμος Ιωαννιτών, ώστε να διαπιστωθεί με βάση ποιες ποσότητες έγινε η τιμολόγηση για να φτάσουμε στον απολογισμό του 2021.

Σε αυτήν, την πρώτη απάντηση, που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Καλαντζής, αναφέρεται πως ο Φορέας ζήτησε από την Κοινοπραξία που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ΧΥΤΥ Ελληνικού, να της χορηγήσει όλα τα αναλυτικά στοιχεία των ποσοτήτων του υπολείμματος που μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΥ, όπως και των ανεπεξέργαστων και των ποσοτήτων από το ΚΔΑΥ. Έτσι, ο δήμος Ιωαννιτών με νέα του επιστολή εξέφρασε την απορία και έκπληξή του για τους λόγους για τους οποίους ενώ στο ΔΣ υποστηρίχθηκε από τη διοίκηση, ότι η τιμολόγηση έγινε με βάση όλα τα στοιχεία, που είναι διαθέσιμα, στην πράξη προκύπτει πως ο Φορέας δεν τα έχει στη διάθεσή του, επομένως προκύπτει το εύλογο ερώτημα, με βάση ποιες ποσότητες έγινε η τιμολόγηση.

Δε δίνει στοιχεία, αλλά

καλεί σε συνάντηση

Στο έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία, ο Σύνδεσμος επιχειρεί να δώσει αναλυτικές απαντήσεις, χωρίς όμως και πάλι να προσκομίζει κανένα στοιχείο, επιβεβαιώνοντας πάντως ξεκάθαρα, ότι στον δήμο Ιωαννιτών «χρεώθηκαν» μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που προκύπτουν με βάση την παραγωγή απορριμμάτων και αντίστοιχα σε όλους τους άλλους δήμους «χρεώνονται» μικρότερες ποσότητες από αυτές που πραγματικά παράγουν.

Η επιχειρηματολογία του Συνδέσμου είναι πως τα δεδομένα για τη μηνιαία και την ετήσια παραγόμενη ποσότητα υπολειμμάτων κάθε δήμου προέκυψαν από τα συγκεντρωτικά ζυγολόγια 2021, που ζητήθηκαν και στάλθηκαν από την ΜΕΑ Ηπείρου.

Όμως, στις ποσότητες που μεταφέρονται ως υπόλειμμα, «…παρουσιάζονται δηλωμένες επιπλέον ποσότητες για τον δήμο Ιωαννιτών προέλευσης τόσο από τη ΜΕΑ Ηπείρου (υπολείμματα και μη επιτρεπτά) όσο και υπολειμμάτων ΚΔΑΥ, οι οποίες και τελικώς αφαιρέθηκαν και κατανεμήθηκαν αναλογικά στα απολογιστικά στοιχεία του ΑΣΔΑ. Επαναλαμβάνουμε ότι η ανωτέρω επιπλέον «δηλωμένη» (στο ΧΥΤ Ελληνικού) ποσότητα σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων και συνολικών υπολειμμάτων του δήμου Ιωαννιτών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σημαντική «υστέρηση» πραγματικών παραγόμενων ποσοτήτων υπολειμμάτων για όλους τους άλλους δήμους που εξυπηρετούνται από τη ΜΕΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΑΣΔΑ. Στο δεύτερο σκέλος της απάντησης όμως τονίζεται πως το ότι ζητήθηκαν τα αναλυτικά στοιχεία από τον ΧΥΤΥ Ελληνικού προέκυψε κατόπιν του αιτήματος του δήμου «και όχι εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη σύνταξη του απολογισμού».

Καταλήγοντας, ο ΑΣΔΑ χωρίς να δίνει τα στοιχεία που ζητήθηκαν, καλεί σε συνάντηση εργασίας εκ του σύνεγγυς στα γραφεία του Φορέα για τον τυχόν έλεγχο ή και την κατανόηση τυχόν ερωτημάτων, όπως αναφέρει επί του απολογισμού για τον δήμο Ιωαννιτών καθώς και των απολογιστικών στοιχείων του 2021.

«Μνημείο αποπροσανατολισμού»

Η απάντηση του δήμου Ιωαννιτών ήταν άμεση και αργά το απόγευμα της Τρίτης με ανακοίνωσή του σχολιάζει την απάντηση του ΑΣΔΑ την οποία χαρακτηρίζει ως «μνημείο αποπροσανατολισμού και μικροπολιτικής».

Σημειώνεται αρχικά, ότι ο δήμος ζήτησε απολογιστικά στοιχεία για το υπόλειμμα ΜΕΑ και τα ανεπεξέργαστα που αντιστοιχούν στον δήμο, στη βάση των οποίων έγινε η τιμολόγηση και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΦΟΔΣΑ, δόθηκε η κατηγορηματική απάντηση ότι τα στοιχεία υπάρχουν και δεν υπήρξε λάθος στις ποσότητες τιμολόγησης.

«Μία ημέρα αργότερα στον δήμο κοινοποιήθηκε επιστολή του Αναγκαστικού Συνδέσμου με αποδέκτες την κοινοπραξία που λειτουργεί τον ΧΥΤΑ και  την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας με την οποία ζητούσε αντίγραφα των δελτίων αποστολής και των ζυγολογίων.

Σήμερα στον δήμο έφτασε μία ακόμη απάντηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου η οποία δεν περιέχει κανένα από τα στοιχεία που ζήτησε ο δήμος και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της δημοτικής αρχής για την ορθότητα του απολογισμού και κατ’ επέκταση για τα ποσά που επιβαρύνονται οι δημότες.

Αντίθετα το περιεχόμενό της περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και καθιστά διάτρητη την διαδικασία τιμολόγησης όχι μόνο για τον δήμο Ιωαννιτών, αλλά ενδεχομένως και για άλλους δήμους της Ηπείρου.

Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος δεν παρέχει κανένα από τα στοιχεία που ζήτησε ο δήμος και με διάφορες «μικροπολιτικές εξισώσεις» επιχειρεί να πείσει για το ορθό της τιμολόγησης.

Καλεί δε τον δήμο σε συνάντηση εργασίας, όταν ο δήμος εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ που είναι και το ανώτατο όργανο για να λυθούν κάθε είδους ζητήματα. Ο δήμος είναι υπέρ του διαλόγου, όταν αυτός γίνεται στα θεσμικά όργανα και επί πραγματικών δεδομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Μ. Ελισάφ

Λίγο νωρίτερα, πριν φτάσει δηλαδή η δεύτερη απάντηση του ΑΣΔΑ στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ κλήθηκε να τοποθετηθεί επί της πρώτης απάντησης, επισημαίνοντας την ανάγκη του διαχειριστικού ελέγχου.

«Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Η διοίκηση του Συνδέσμου αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και όφειλε να είχε παραιτηθεί. Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να έχει δημιουργήσει ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ των δήμων και μία μετωπική σύγκρουση με την Περιφέρεια. Τα πράγματα παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της νομιμότητας», τόνισε ο  κ. Ελισάφ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ