Επικαιρότητα

Οι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών

Off

Στη συζήτηση, με τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο της «Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε.», στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2022» (15-16 Μαρτίου), μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τη συζήτηση χαιρέτισαν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν (Ursula Von Der Leyen), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ), ο Éric Woerth, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ο Claude Raynal, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Γερουσίας.

Στην εισήγησή του για τους Ίδιους Πόρους της Ε.Ε., ο Σταύρος Καλογιάννης, ανέφερε:

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και η Ε.Ε., καταδίκασε την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας με τον πιο έντονο τρόπο. Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την Ουκρανία, αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και σε εγρήγορση, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ελπίζουμε ο πόλεμος να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Η ενεργειακή κρίση καθιστά αναγκαία την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση έξι σημείων στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, μέσω ευρωπαϊκής παρέμβασης στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου.

Ως προς το σύστημα των Ιδίων πόρων της Ε.Ε: Η θεσμοθέτηση της αύξησης των ιδίων πόρων σε 1,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. διασφαλίζει τη χρηματοδότηση για την εφαρμογή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών πολιτικών και την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιοι μελλοντικοί ίδιοι πόροι πρέπει να χαρακτηρίζονται από απλότητα, διαφάνεια, και από την αρχή της δίκαιης κατανομής βαρών.

Επιπλέον, η εξεύρεση ενός μείγματος ιδίων πόρων, οι οποίοι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτεροι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των συνεισφορών των κρατών-μελών, στην ενίσχυση της αυτονομίας του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και τη στήριξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ