Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις μνήμης για την Εβραϊκή κοινότητα Άρτας

Off

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας, ημέρα σύλληψης των Αρτινών Εβραίων (24 Μαρτίου 1944) από τα γερμανικά στρατεύματα. 

Σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας έδωσαν το παρών, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ και  Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ο Βίκτωρ Ελιέζερ, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης  η Χάνα Πίντο, από την Ισραηλιτική  Κοινότητα Χαλκίδας η κα. Σόφη Κωστή, από την Ισραηλιτική  Κοινότητα Αθηνών, ο Δανιέλ Εμμανουήλ, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας ο Ηλίας Χατζής, ο Ραβίνος Γκαμπριέλ Νεγρίν, από την Εβραϊκή Νεολαία Αθηνών, ο Άλεξ – Ισαάκ Κοέν και απόγονοι Αρτινών Εβραίων, καθώς και o αναπληρωτής  Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κάρστεν Μίλερ

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι: Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Άρτας, οι Βουλευτές Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Γιώργος Βασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Μ/Φ  Συλλόγου «Σκουφάς» Νίκος Μπανταλούκας, ενώ τη εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος συγγραφέας του βιβλίου αφιερωμένο στην ζωή του Ισαάκ Μιζάν, γνωρίζοντας σε όλους του Αρτινούς μέσα από τις λέξεις του βιβλίου του, το οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν από την Άρτα στα στρατόπεδα του Άουσβιτς.

Το Σάββατο το πρωί  έγινε περιήγηση στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Άρτας, από τον δικηγόρο-γραφολόγο και ερευνητή Χάρη Βαδιβούλη. Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Άρτας παρουσίασαν ένα συγκινητικό δρώμενο, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, παρουσίασαν το τραγούδι Le chol Ish Yesh Shem (Every man has a name), σε ποίηση της ισραηλινής ποιήτριας Zelda Mishkovsky.

Ακολούθησε πορεία με αναμμένα κεριά μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους, πριν από τον εκτοπισμό τους στα στρατόπεδα θανάτου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μέλη Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από όλη τη χώρα, περίπου 200 άτομα, που γνώρισαν την Άρτα, περπάτησαν στην πόλη και ήρθαν σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης προχώρησε στην ονοματοδοσία οδού εις μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, αρτινού επιζήσαντος του Άουσβιτς, με την παρουσία του παιδιών του, Ζόζεφ και Άννα και των εγγονών του.

«Η ονοματοδοσία οδού στην μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη της εβραϊκής κοινότητας και ταυτόχρονα να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες με το σύνθημα “Η Άρτα θυμάται – Ποτέ ξανά”. Πλέον ο Ισαάκ Μιζάν θα βρίσκεται καθημερινά στην πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε, την Άρτα του. Ευχαριστώ πολύ την Τελένια Κοέν για την διοργάνωση της επίσκεψης στην πόλη μας, για να τιμήσουμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή, καθώς και όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που μας τίμησαν. Η παρουσία τους σήμερα εδώ είναι μια ισχυρή φωνή, η φωνή όλων μας, απέναντι στα εγκλήματα πολέμου» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

Ενώ ο κ. Τσιρογιάννης πρόσθεσε στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητών των σχολεία, την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Άρτας και να διδαχθούν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, ενώ ο Δήμος στοχεύει στο να περιέλθει στην κυριότητά του ένα κτίριο στην παλιά Εβραϊκή Συνοικία προκειμένου να γίνει Μουσείο για την Εβραϊκή Κοινότητα».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ