Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 10:11
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

Οι ανατιμήσεις ψαλιδίζουν τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής

Off

Ο φόβος και η απόγνωση είναι τα κύρια συναισθήματα που χαρακτηρίζουν αυτήν την περίοδο τους αγρότες και στην περιοχή μας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αφενός και αφετέρου, να μπουν και πάλι στα χωράφια για να καλλιεργήσουν τις ίδιες εκτάσεις που καλλιεργούσαν μέχρι και πέρυσι.

Οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη των σπόρων, στα καύσιμα, στα φυτοφάρμακα και κυρίως στα λιπάσματα έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτό αποτυπώνεται για παράδειγμα σε επίπεδο χώρας, όπου με τα επίσημα στοιχεία, η καλλιέργεια της πατάτας είναι μικρότερη σε ποσοστό 30% από πέρυσι.

Όπως ανέφερε ο Μιχ. Δεβέκος, πρόεδρος του Συλλόγουο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Ιωαννίνων τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δίνουν μία μικρή βοήθεια, κάποια άλλα όμως, είναι απλώς ημίμετρα. Στάθηκε χαρακτηριστικά στη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13 στο 6%, τονίζοντας ότι ακόμη υπάρχουν λιπάσματα στο συντελεστή του 24%. «Προφανώς, δε γίνεται να συζητάμε για στήριξη της γεωργικής παραγωγή με 24% ΦΠΑ στα λιπάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως στο κάδρο των ανατιμήσεων σε διεθνές επίπεδο, προστέθηκαν και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων. «Ο ζωοτροφές για παράδειγμα με βάση το σιτάρι και το καλαμπόκι της περασμένης σοδειάς, δεν υπάρχει λόγος να έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα», τόνισε.

Προβλήματα του κλάδου

Ο Σύλλογος Αγροεφοδίων όμως και γενικότερα ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και σε κλαδικό – επαγγελματικό επίπεδο, με τον κ. Δεβέκο να αναφέρεται σε δύο από αυτά. Το πρώτο αφορά στις γεωργικές συμβάσεις που σε εθνικό επίπεδο, εξαιρούν χωρίς λόγο τους ιδιοκτήτες καταστημάτων αγροεφοδίων, ενώ στην Οδηγία της Ε.Ε δεν αναφέρεται πουθενά κάτι αντίστοιχο. «Στην Οδηγία υπάρχει ο όρος «αξιόπιστος» γεωργικός σύμβουλος και στην Ελλάδα μεταφράστηκε ως «αξιόπιστος και ανεξάρτητος». Τα έχουμε μεταφέρει στο υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, όμως δεν έχουμε λάβε απαντήσεις και το επόμενο βήμα είναι να προσφύγουμε στο ΣτΕ».

Τέλος, οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης και ανακύκλωσης των πλαστικών στη γεωργία. «Δυστυχώς, δεν είναι μόνον το πλαστικό των φυτοφαρμάκων, αλλά είναι και οι σακούλες των λιπασμάτων, τα πλαστικά των θερμοκηπίων και πολλά άλλα. Η Πολιτεία όμως ζητά από εμάς να τοποθετήσουμε κάδους ανακύκλωσης έξω από τα καταστήματά μας και να γίνουμε εμείς, οι ελεγκτές των αγροτών για το αν έχουν καθαρές ή όχι τις συσκευασίες τους», ανέφερε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ