Ως απόλυτη αναγκαιότητα για να αντιμετωπίσουν τις δραματικές αλλαγές που επήλθαν ήδη με την αλλαγή της νομοθεσίας και σε πρώτη φάση με την απώλεια του ονόματος «τσίπουρο» για το εθνικό προϊόν απόσταξης της χώρας, θεωρούν οι αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι, τη σύσταση ενός πρωτοβάθμιου Συλλόγου σε επίπεδο Ηπείρου.
Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις και αναμένεται μετά το Πάσχα με την κινητοποίηση που ήδη εξελίσσεται, να έχουν ενημερωθεί όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για τις διατάξεις του καταστατικού, να τοποθετηθούν και να προχωρήσει η αναγνώριση του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών – Αμβυκούχων σε επίπεδο Ηπείρου.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Παπαθανασίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του υπό σύσταση Συλλόγου, η ίδρυση ενός πρωτοβάθμιου φορέα σε επίπεδο Ηπείρου τουλάχιστον, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα κυρίως λόγω των νομοθετικών εξελίξεων, που δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους αμπελοκαλλιεργητές – αμβυκούχους, που στη συντριπτική πλειονότητά τους σε ολόκληρη τη χώρα, ασχολούνται με τον παραγωγικό κλάδο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, διατηρώντας όμως και ενισχύοντας μία διαχρονική κουλτούρα, όπως είναι η απόσταξη.
«Υπάρχουν βασικά προβλήματα, όπως η τεράστια αύξηση της φορολογίας, που τριπλασιάστηκε το 2022 σε σχέση με το 2021, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για τους διήμερους αποσταγματοποιούς, όπως είναι το πλαφόν των 1200 λίτρων το ανώτερο για τον καθένα.
Θα πρέπει να αντιληφθεί η Πολιτεία, ότι η ενασχόληση με τον παραγωγικό κλάδο είναι για πολλούς ένα συμπληρωματικό εισόδημα, που ενισχύει όμως την εθνική οικονομία. Ήδη, το όνομα «τσίπουρο» το έχουμε χάσει και αυτό που ξέρουμε είναι ότι όλοι μιλάνε για προϊόν διήμερης απόσταξης, όμως έχουμε άλλα σχέδια όπως να προχωρήσουμε στην ανάδειξη και παραγωγή ενός νέου προϊόντος, με την σφραγίδα του γιαννιώτικου ή του ηπειρώτικου τσίπουρου, με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ως ένα πλήρως ανταγωνιστικό προϊόν στην εγχώρια και την ξένη αγορά», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, για να διευκρινίσει τέλος, ότι η πρωτοβουλία τους αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση, ούτε και θεωρούν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, ότι υπάρχει περιθώριο κόντρας με τους οινοποιούς και τα μεγάλα αποσταγματοποιεία. «Δεν είναι κριτήριο ο ανταγωνισμός με κανέναν. Εμείς θέλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή, ώστε το τελικό παραγόμενο προϊόν να λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή και να διακρίνεται κυρίως για την άριστη ποιότητά του», κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.158)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.116)
- Εκδηλώσεις(1.536)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.858)
Αρθρογραφία
Είσοδος