Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 04:52
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια

Off

Σε μία απόφαση με περισσότερα πολιτικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια κατέληξε η ηγεσία του υπ. Παιδείας αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων στα Τμήματα των πανεπιστημίων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Αυτό αποδεικνύεται από το ότι σε αντίθεση με τις συζητήσεις των προηγούμενων μηνών, για την προοπτική κατάργησης Τμημάτων ή συγχωνεύσεων, σε σχέση και με τις προτάσεις που είχαν ζητηθεί και υποβλήθηκαν από τα πανεπιστήμια, τελικά, δεν περιλαμβάνονται τέτοιου είδους αλλαγές.

Σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται μείωση του αριθμού κατά σχεδόν 10.000 θέσεις, καθώς οι περσινές ήταν 77.415 και φέτος μειώθηκαν σε 68.394.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο αριθμός των εισακτέων είναι μειωμένος σχεδόν κατά 300 άτομα (279 για την ακρίβεια) από την προηγούμενη χρονιά, αφού το 2021 οι εισακτέοι ήταν 4.626 και φέτος, θα εισαχθούν 4.347.

Παρά το ότι το υπ. Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Συγκλήτου και του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα για μεταφορά της έδρας του στα Ιωάννινα, ο αριθμός των εισακτέων μειώνεται κατά 65 άτομα, κάτι που συμβαίνει επίσης και για το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα. Και τα δύο Τμήματα «πλήρωσαν» πέρυσι την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισακτέων, με το υπουργείο να ενισχύει περαιτέρω την προοπτική μείωσης του ενδιαφέροντος και των προοπτικών των δύο Τμημάτων μειώνοντας κι άλλο τον αριθμό των εισακτέων.

Ειδικά για το Τμήμα Λογιστικής πάντως είναι αξιοπερίεργο το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει το υπουργείο, που ενώ δεν αποδέχεται την εισήγηση της Συγκλήτου, την ίδια στιγμή μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πέσει πολύ χαμηλότερα λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ.

Επίσης το Ιστορικό – Αρχαιολογικό χάνει 87 θέσεις εισακτέων για τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο, ενώ 30 θέσεις χάνει το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή κάποια τοποθέτηση σχετικά με την κατανομή του αριθμού των εισακτέων, κάτι που αναμένεται να γίνει, πιθανότατα αύριο Τετάρτη, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ποια Πανεπιστήμια ενισχύθηκαν

Σε μία προσπάθεια να λειάνει κάπως τις αντιδράσεις από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης πέρυσι, το υπουργείο προχώρησε σε ανακατανομή αριθμού εισακτέων, αφαιρώντας πολλές θέσεις από κεντρικά πανεπιστήμια, όπως το Καποδιστριακό και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενισχύοντας περιφερειακά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ανεξάρτητα από τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, εκείνο που θα διαμορφώσει τη νέα εικόνα των Τμημάτων θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται στο μέτρο ενίσχυσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι αποσκοπεί να καλύψει τις θέσεις των εισακτέων, αφού πολλές έμειναν κενές πέρυσι, λόγω της ΕΒΕ, με την υποσημείωση όμως, ότι το βασικό κριτήριο της επιλογής ή τη μη επιλογής των Τμημάτων αυτών, ήταν γεωγραφικό και όχι γνωστικό – ακαδημαϊκό.

Οι εισακτέοι

στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αναλυτικά, οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκριτικά με πέρυσι είναι:

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ