Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβαν και υλοποιούν το επόμενο χρονικό διάστημα τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία στην Ήπειρο, ενώνοντας δυνάμεις και ανταλλάσσοντας εκθέματα μεταξύ τους.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, που έχει οριστεί η 18η Μαΐου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, με φετινό μήνυμα και θέμα την «δύναμη των Μουσείων» που επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: Βιωσιμότητα, Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.
Με την αφορμή αυτή, τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου, Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Νικοπόλεως, ενώνουν τις δυνάμεις τους συνδιοργανώνοντας τη δράση με τίτλο: «Η δύναμη των τεσσάρων».
Όπως εξήγησε η αναπλ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, εκθέματα που ανήκουν στις συλλογές κάθε Μουσείου και εκτίθενται σε αυτό, θα παραχωρούνται και θα εκτίθενται για κάποιο διάστημα σε άλλο Μουσείο.
«Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι είναι μία ενδιαφέρουσα δράση με τα δανειζόμενα αντικείμενα να λειτουργούν ως φορείς σημαντικών πληροφοριών, για ζητήματα που αφορούν στη λατρεία και τα ταφικά έθιμα και τα οποία αντιπαραβάλλονται ε αντίστοιχα ζητήματα που είναι γνωστά για κάθε περιοχή, όπως για παράδειγμα για την πόλη της Αμβρακίας, μέσα από τις έρευνες και τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.
Οι αρχαιότητες που «μετακομίζουν»
Έτσι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα φιλοξενηθούν σύντομα:
– Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, μία λίθινη τεφροδόχος ναϊσκόμορφη κάλπη, που βρέθηκε σε οικογενειακό τάφο, στο Κεφαλοχώρι Θεσπρωτίας. Μαζί με ακόμη πέντε πήλινα τεφροδόχα αγγεία περιείχαν την καύση έξι νεκρών. Τα ευρήματα του τάφου που χρονολογούνται στις αρχές του 2ου – αρχές του 1ου αι. π.Χ., καθώς και η παρουσία της λίθινης αυτής κάλπης, μαρτυρούν τις ταφικές πρακτικές που εφαρμόζονταν στην περιοχή της Θεσπρωτίας ακόμα και μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Το σημαντικό αυτό εύρημα εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
– Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης:
Τμήμα καλύμματος μαρμάρινης σαρκοφάγου με παράσταση αμαζονομαχίας, από τη βόρεια Νεκρόπολη της Νικόπολης
Όπως και στην Αμβρακία, οι νεκροπόλεις στη Νικόπολη βρίσκονται εκτός των τειχών της. Εδώ εντοπίστηκαν αρκετά μαυσωλεία, οικογενειακοί τάφοι, δηλαδή, εύπορων Ρωμαίων κατοίκων.
Στο Μαυσωλείο 2, αποκαλύφθηκε μία σαρκοφάγος αττικού εργαστηρίου, το κάλυμμα της οποίας διακοσμεί ανάγλυφη παράσταση αμαζονομαχίας. Στο σωζόμενο τμήμα του απεικονίζονται δύο αμαζόνες, η μία σε κίνηση, βαστάζοντας ασπίδα και η άλλη σε στάση άμυνας. Φορούν κοντό χιτώνα αφήνοντας ακάλυπτο τον ένα μαστό. Οι μυθικές μορφές πλαισιώνονται από έναν γυμνό πολεμιστή, ο οποίος σώζεται από τη μέση και κάτω.
– Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων:
Μολύβδινα ενεπίγραφα ελάσματα από το Ιερό της Δωδώνης
Τα ελάσματα ήταν λεπτά φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον θεό Δία και την σύντροφο του Διώνη.
Τα πέντε ελάσματα που θα φιλοξενηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας σώζουν ερωτήματα που αφορούν είτε σε μετακίνηση προς την Αμβρακία για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς είτε για την επιτυχή έκβαση συμμετοχής σε αθλητικούς ή μουσικούς αγώνες της πόλης.
Sleepover σε Αρχαιολογικό Ιωαννίνων και Μουσείο Παπαγιάννη
Μία δεύτερη πρωτοβουλία, αυτή τη φορά σε περισσότερο τοπικό επίπεδο, στην περιοχή των Ιωαννίνων σχετίζεται με τη συνεργασία του Αρχ. Μουσείου Ιωαννίνων με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδ. Παπαγιάννης» στο Ελληνικό, με 20 πολίτες, που θα έχουν την τύχη να διανυκτερεύσουν για δύο βράδια στα δύο Μουσεία, όπου παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν και να συμμετέχουν σε ανοιχτούς διαλόγους για διάφορες θεματικές.
Αυξημένη επισκεψιμότητα
Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, καταγράφεται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπως και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. «Σε αυτό βοηθά βέβαια και το ενιαίο εισιτήριο που έχει θεσπιστεί για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, εμείς όμως πιστεύουμε, ότι έχουν παίξει ρόλο και άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες, που έχουμε αναλάβει, όπως είναι οι διαδικτυακές δράσεις που υλοποιούμε συνέχεια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα», τόνισε η κα Παπαδοπούλου.
Related Posts
-
25 Σεπτεμβρίου 2024 -
21 Σεπτεμβρίου 2024 Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Μουσεία των Ιωαννίνων
-
20 Αυγούστου 2024 Εκτός της ζώνης αυστηρής επιτήρησης για την πανώλη
-
-
14 Αυγούστου 2024 Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην ΠΕ Ιωαννίνων
-
17 Ιουλίου 2024 Με σήμα πιστοποίησης τα Μουσεία στην Ήπειρο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.330)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(496)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.146)
- Εκδηλώσεις(1.543)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.885)
Αρθρογραφία
Είσοδος