Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 04:36
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2022
Πολιτισμός

Το αρχιτεκτονικό όραμα του Γεωργίου Παρλαπά

Off

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών διοργανώνει διάλεξη της Δρς Ιουλίας Παπασταύρου, την Τετάρτη, 25 Μαΐου και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της (Παρασκευοπούλου 4) με θέμα: Το αρχιτεκτονικό όραμα του Γεωργίου Παρλαπά (1932 – 1993).

Όπως σημειώνει η Ιουλίου Παπασταύρου:

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εμφανίζεται στα Ιωάννινα ένας νέος αρχιτέκτονας, το έργο του οποίου θα σφραγίσει τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική της πόλης.

Ο Γεώργιος Παρλαπάς υπήρξε ένας πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, που άφησε το στίγμα του στην εικόνα του δομημένου χώρου, σχεδιάζοντας κτίρια με προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος. Με αρχιτεκτονικές σπουδές στη Ρώμη, γαλουχήθηκε μέσα σε ένα κλίμα έντονων αρχιτεκτονικών προβληματισμών και αναζητήσεων. Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα, επηρεασμένος από τα διεθνή αρχιτεκτονικά ρεύματα και, κυρίως, από το έργο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, δημιουργεί κτίρια που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεωμετρία τους, το συνδυασμό των σχημάτων και την εφευρετική χρήση των υλικών.

Τα έργα του, κυρίως κατοικίες, δεν αποτελούν παραλλαγές τυποποιημένων λύσεων, καθώς ο Παρλαπάς πειραματιζόταν συνεχώς για την ανάπτυξη  εναλλακτικών τρόπων αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Αξιοποιώντας περιορισμένα και συμβατικά μέσα, δημιουργεί σύνθετα και συναρπαστικά κελύφη, που χαρακτηρίζονται από την πλαστικότητα των μορφών, τα τολμηρά χρώματα, τα τόξα και τα γωνιακά υαλοστάσια.

Ο αναπάντεχος θάνατός του, το 1993, διέκοψε τη δημιουργική πορεία του και στέρησε την αρχιτεκτονική από έναν ιδιοφυή και αυθεντικό δημιουργό.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου