Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 01:35
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2022
Επικαιρότητα

«Ο μόνος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι το Ρυθμιστικό»

Off

Επιστρέφει στο θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου και της αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου σε σχέση και με την προοπτική ενός νέου Αστυνομικού Μεγάρου, ο Σταύρος Καλογιάννης.

Πρόκειται στην ουσία απάντηση στις δηλώσεις την Τετάρτη του Δημάρχου Μ. Ελισάφ με τον βουλευτή της ΝΔ να δίνει ιδιαίτερο βάρος στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πόλη και τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει η διεκδίκηση του χώρου του στρατοπέδου.

Όπως αναφέρει αρχικά, ο Σταύρος Καλογιάννης:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του κ. Δημάρχου για τη θέση μου επί της χωροθέτησης νέου Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων. Υπενθυμίζω ότι:

Μετά από συνάντησή μου με το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και την ενημέρωσή μου για πιθανές θέσεις ανέγερσης νέου Μεγάρου, εξέφρασα κατ’ αρχήν ορισμένες επιφυλάξεις επί αυτών των θέσεων, διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία για αυτές. Τα τεχνικά στοιχεία (όροι δόμησης, κυκλοφοριακές συνδέσεις, εμπλοκή άλλων Υπηρεσιών (π.χ. αρχαιολογικών)), είναι απαραίτητα για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα ενός γηπέδου και ο αναγκαίος χρόνος για να καταστεί αυτό οικοδομήσιμο. Για παράδειγμα α) θα μπορούσε να χωροθετηθεί Αστυνομικό Μέγαρο στη Λαχαναγορά ή εφαπτόμενο της λίμνης; β) απαιτείται, στις εν λόγω θέσεις, σύνταξη και έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, διαδικασία πολύ χρονοβόρα, για την ανέγερση νέου Μεγάρου;

Δήλωσα δε ότι, όπως τεκμηριωμένα προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, καταλληλότερη θέση για νέο Μέγαρο της Αστυνομίας, είναι το στρατόπεδο Βελισσαρίου, το οποίο πρέπει να περιέλθει στο σύνολό του στην πόλη μας το συντομότερο δυνατό, προφανώς με ανταποδοτικά οφέλη για το Υπ. Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζει το Ρυθμιστικό. Διαδικασία η οποία πρέπει να κινηθεί από την Αυτοδιοίκηση με την υποβολή, αρμοδίως, πλήρους φακέλου».

Και προσθέτει:

«Ο ρυθμιστικός σχεδιασμός εφαρμόζεται από την Αυτοδιοίκηση. Ούτε νομοθέτηση χρειάζεται, ούτε «ένας νόμος κι ένα άρθρο», όπως ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο κ. Δήμαρχος. Ουδέποτε, άλλωστε, η πολιτική Παράταξη στην οποία ανήκω υιοθέτησε παρόμοιες θέσεις, ούτε εγώ εξέφρασα ποτέ τέτοια άποψη. Αντιθέτως, είμαι υπέρ της επιστημονικής προσέγγισης του χωρικού σχεδιασμού. Πιστεύω στον σχεδιασμό και μάλιστα στον σχεδιασμό που έχει γνώμονα την Αειφορία».

«Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Ιωαννίνων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Δήμαρχος, υπενθυμίζω ότι εκκρεμεί η ανάθεση της μελέτης του. Όπως για πολλοστή φορά έχω επισημάνει, μετά την ανάθεσή της θα χρειαστεί μια τριετία για την ολοκλήρωσή της και, στη συνέχεια, μια επιπλέον διετία περίπου για τη θεσμοθέτηση του ΤΠΣ μέσω Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Δηλαδή εκτιμάται ότι θα έχουμε εγκεκριμένο, με ΠΔ, Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προς τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, αν όλα κυλήσουν ομαλά…

Μέχρι τότε, ο μόνος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Όσο νωρίτερα υιοθετήσει προτάσεις του η Αυτοδιοίκηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο μας. Αλλιώς φοβάμαι ότι οι αυτοσχεδιασμοί τύπου «Πάρκου Τεχνολογίας», «γηπέδου ξιφασκίας», «αξιοποίησης κτιρίου Πανεπιστημίου επί της Δομπόλη», θα διαδέχονται ο ένας τον άλλον, δημόσιο χρήμα θα σπαταλάται, ενώ τα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του λεκανοπεδίου θα οξύνονται», τονίζει ο κ. Καλογιάννης.

Και καταλήγει:

«Σε ό,τι με αφορά, παραμένω ανοικτός σε κάθε συνεργασία, μελετώ σε βάθος τα θέματα και τα συζητώ με ειδήμονες, πριν καταθέσω δημοσίως τεκμηριωμένες προτάσεις, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των συμπολιτών μας, μακριά από λαϊκισμούς και πολιτική υστεροβουλία».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ