Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:51
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουλίου 2022
Επικαιρότητα

Προβληματισμός από τις κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια

Off

Προβληματισμό προκαλεί η μη κάλυψη θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια, όπως και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο η μείωση είναι  της τάξεως των 900 θέσεων, κυρίως λόγω του συστήματος με την Ελάχιστη Βάση (ΕΒΕ) και τους συντελεστές.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι κενές θέσεις είναι στο 24%, κάτι που το αναδεικνύει ως πρόβλημα, αφού πέρυσι με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήταν στο 11%.

«Είναι  πολύ μεγάλος αριθμός» είπε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,  σημειώνοντας με δηλώσεις του ότι το θέμα «θα απασχολήσει την επόμενη Σύγκλητο που αναμένεται να συνεδριάσει μετά το Δεκαπενταύγουστο.

 

«Να μην τριτώσει το κακό»

Σε δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπης Τζούφη, επισημαίνεται:

«Τα αποτελέσματα των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων επιβεβαίωσαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας εργάζονται μεθοδικά για τη συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων, τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων και την αύξηση του πελατολογίου των χρηματοδοτών της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή των ιδιωτικών κολεγίων.

Σχεδόν 40.000 υποψήφιοι από τους 100.000 μένουν εκτός επειδή δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πολλαπλά εμπόδια που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκοπό να αποκλείσει κρίσιμη μάζα νέων από τη δημόσια και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των λοκ-ντάουν και της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές και τις μαθήτριες της πανδημίας, θεσμοθέτησαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους συντελεστές βαρύτητας και την Τράπεζα Θεμάτων. Μάλιστα, μερικές ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την περικοπή 9.000 διαθέσιμων θέσεων στα ΑΕΙ.

Με πρόσχημα τη «βελτίωση της ποιότητας» και παραπληροφόρηση για μαθητές που «περνούσαν με 2 και 3», αποψιλώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, χιλιάδες έδρανα θα μείνουν άδεια καθώς πολλά τμήματα θα υποδεχτούν ελάχιστους πρωτοετείς. Είναι πλέον σαφές πως η ΕΒΕ και οι συντελεστές βαρύτητας θα λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που χρόνο με το χρόνο μετατρέπονται σε «ολιγομελή».

Και προσθέτει η κα Τζούφη:

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Παρά τα ευχολόγια και τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής μηχανής, η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρόκειται να στερηθεί 1.000 νέους φοιτητές. Από τις 3.623 διαθέσιμες θέσεις, θα καλυφθούν μόνο οι 2.657 (73,4%), ενώ μια σειρά από «παραδοσιακά» τμήματα (πχ: Πληροφορική, Φυσικό, Μαθηματικό, Φιλολογικό) θα «αδειάσουν» ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα που ακυρώνει τις προσπάθειες χιλιάδων νέων παιδιών και των οικογενειών τους. Που ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών πανεπιστημίων, με όρους που εξυπηρετούν την επιστήμη και την κοινωνία. Που απομακρύνει τη χώρα από τον ευρωπαϊκό στόχο για περισσότερους και καλύτερα μορφωμένους νέους πολίτες.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψήφιους που κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στεκόμαστε επίσης στο πλευρό όσων προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν», καταλήγει.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ