Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 11:35
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Πρωτόγνωρα στοιχεία στον καιρό των ημερών

Off

Ολόκληρη η εβδομάδα και ίσως μέχρι και τη Δευτέρα θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, με ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες, ανάπτυξη νεφώσεων από το μεσημέρι και μετά που θα δίνουν σποραδικά έντονα φαινόμενα, με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών από την αρχή της εβδομάδας όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας μπορούν να χαρακτηριστούν πρωτόγνωρα, λόγω της έντασης και της συχνότητάς τους, αφού είναι πλέον καθημερινά, σημείωσε όμως, πως είναι πρωτόγνωρα και για έναν επιπλέον λόγο, με περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

«Είναι από τις σπάνιες φορές που βλέπουμε να έχει αποκοπεί ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων από τη συνήθη ροή, από τα δυτικά προς τα ανατολικά και να στροβιλίζεται συνεχώς πάνω από τη Βαλκανική και το Ιόνιο πέλαγος. Τα φαινόμενα που δίνει δεν είναι τόσο ισχυρά, φαίνονται όμως τέτοια, λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας εδάφους – αέρος, που δίνει τις καταιγίδες», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Μεγάλος όγκος νερού

Το απόγευμα της Τρίτης, παρά την δίωρη συνεχή και έντονη βροχόπτωση, με χαρακτηριστικά καταιγίδας, οι υποδομές της πόλης άντεξαν, κυρίως λόγω του ότι τα φρεάτια στην απορροή των όμβριων υδάτων ήταν καθαρισμένα και επίσης, επειδή δεν έχουν πέσει ακόμη τα φύλλα των δένδρων, που συνήθως δημιουργούν πρόβλημα στις σχάρες των φρεατίων. Παρόλα αυτά, ο όγκος του νερού ήταν τόσος μεγάλος που σε περιοχές του παραλίμνιου μετώπου ήταν αδύνατο να γίνει η αποστράγγιση μέσω των αγωγών, με συνέπεια να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως όμως στους δρόμους. Μόλις ωστόσο η βροχή σταμάτησε μέσα σε λίγα λεπτά τα νερά είχαν αποτραβηχτεί.

Η Πυροσβεστική το απόγευμα της Τρίτης δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών στο λεκανοπέδιο.

«Τα ίδια φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 15-27 βαθμών Κελσίου», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

 

Κεραυνός σκότωσε 35 πρόβατα στο Μέτσοβο

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών με τις καταιγίδες, οι δεκάδες κεραυνοί μέσα σε ελάχιστη ώρα, με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί τους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν να κυκλοφορούν εάν δεν είναι απαραίτητο ή να λαμβάνουν βασικά μέτρα πρόληψης από τους κεραυνούς. Την Τρίτη το απόγευμα κεραυνός σκότωσε 35 πρόβατα στη θέση «Βλάχα» στο Μέτσοβο, στο δρόμο προς τη Μηλιά. Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου επίσης κινήθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου απομακρύνοντας πέτρες και φερτά υλικά από το οδόστρωμα.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ