Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 01:52
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Απόφαση ισορροπίας για τη σχολική καθαριότητα

Off

Μία απόφαση που προσπαθεί και να ισορροπήσει ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες και την οικονομική πραγματικότητα αφενός και αφετέρου, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα, έχοντας στραμμένο και το βλέμμα στις εκλογές, έλαβε το βράδυ της Τετάρτης το δημ. συμβούλιο της πόλης.

Η απόφαση βέβαια υποστηρίχθηκε μόνο από την πλειοψηφία και την παράταξη «Ιωάννινα 2023», καθώς η «Ενότητα Πολιτών» επέλεξε να αποχωρήσει καταγγέλλοντας στην αρχή της συνεδρίασης τη διαδικασία ως προσχηματική, με την ευθύνη του προεδρείου και της δημοτικής αρχής.

Η απόφαση στην οποία κατέληξε το δημ. συμβούλιο, μετά από τρεις περίπου ώρες αδιέξοδης συζήτησης, με γηπεδικά μάλιστα χαρακτηριστικά, με συνθήματα και φωνές από εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα των σχολικών καθαριστριών και από συμπαραστάτες – συνδικαλιστικούς φορείς ήταν, πως μόλις οριστικοποιηθεί ο αριθμός των Ολοήμερων σχολείων που θα λειτουργήσουν στο δήμο Ιωαννιτών και μόλις η Κυβέρνηση ανακοινώσει την κατανομή των επιπλέον πιστώσεων, το δημ. συμβούλιο θα επανέλθει για να λάβει απόφαση πρόσληψης επιπλέον αριθμού καθαριστριών από τη λίστα των επιλαχόντων.

Ο αριθμός αυτός όμως θα εξαρτηθεί από την επιπλέον χρηματοδότηση που θα κατανείμει το υπ. Εσωτερικών στους δήμους για τη φετινή σχολική χρονιά.

Αυτό που φάνηκε στη διάρκεια της συζήτησης, μετά την άκρατη οχλαγωγία την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ήταν πως όλοι έχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις στο μυαλό τους για το θέμα της σχολικής καθαριότητας, πλην των ίδιων των εργαζόμενων που το μόνο που θέλουν, είναι να εξασφαλίσουν το μεροκάματό τους. Δημοτική αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης συναγωνίζονται για το ποιος θα επιδείξει περισσότερο φιλολαϊκό και φιλεργατικό προφίλ, γνωρίζοντας, ότι και αυτό το θέμα, που αφορά δεκάδες ενδιαφερόμενους, έχει πολιτικό κόστος, αλλά και πολιτικά οφέλη.

Εκείνο που δεν αποφεύχθηκε βέβαια ούτε αυτή τη φορά, ήταν να μετατραπεί το δημοτικό συμβούλιο, με την ευθύνη και των συλλογικοτήτων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων που συμμετείχαν, σε μία αρένα, αλλά και του προεδρείου και των παρατάξεων, που απέτυχαν για μία ακόμη φορά, να δημιουργήσουν, αλλά και να λειτουργήσουν σε συνθήκες κανονικότητας.

Τα ασφυκτικά

χρονικά περιθώρια

Η συζήτηση, αφού προηγήθηκε η αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, ξεκίνησε με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ να ενημερώνει το Σώμα για το ιστορικό των ενεργειών και αποφάσεων της δημοτικής αρχής, που υπαγορεύτηκαν από τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αλλά και το ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Στις ανάγκες που κωδικοποιήθηκαν από τις Σχολικές Επιτροπές, προστέθηκε ένα ποσοστό της τάξης του 10% και ελήφθη η απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού καλύπτοντας από τον προϋπολογισμό του κόστος 300 χιλιάδων ευρώ.

«Καλύπτουμε τις ανάγκες πλήρως σύμφωνα με τα στοιχεία των σχολικών επιτροπών και των υπηρεσιών. Πέρυσι ήταν μία ειδική περίπτωση με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και στα σχολεία. Φέτος πήραμε 10% περισσότερες από τις χρονιές προ Covid», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά το κόστος για τις σχολικές καθαρίστριες ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Από το ποσό αυτό 1,09 εκατομμύρια δόθηκαν από το υπουργείο και 930 χιλιάδες διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Παρεμβάσεις

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του ΕΚΙ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι άλλων σωματείων, που τάχθηκαν υπέρ της επαναπρόσληψης του συνόλου των καθαριστριών της περσινής χρονιάς, ακόμη και με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου.

Οι παρατάξεις

Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» τοποθετήθηκε ο δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς ζητώντας να προσληφθούν όλες οι καθαρίστριες που είχαν εργαστεί κατά την προηγούμενη χρονιά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ανέφερε ότι οι ανάγκες των σχολείων δεν καλύπτονται και πως πρέπει να γίνουν περισσότερες προσλήψεις.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη τόνισε ότι η κύρια ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση και ζήτησε να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να δεσμευτεί πίστωση για την πρόσληψη και των υπολοίπων 40 καθαριστριών.

Ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας ζήτησε την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας καθώς καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας ανέφερε ότι η διασφάλιση της υγιεινής των σχολικών μονάδων είναι πρώτη προτεραιότητα. Τόνισε ότι θα πρέπει να απαιτηθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσά από την πολιτεία και παράλληλα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα από τα ανταποδοτικά του δήμου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί η πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις σχολικών καθαριστριών.

Η παράθεση των

οικονομικών στοιχείων

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας παρέθεσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για την περσινή χρονιά. Το συνολικό κόστος για τις σχολικές καθαρίστριες ανήλθε σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ με τις 960.000 να προέρχονται από τον προϋπολογισμό του δήμου.

«Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δεν σταθήκαμε σε ότι έδινε το υπουργείο. Προχωρήσαμε στην κάλυψη θέσεων και πάλι από τον προϋπολογισμό μας. Και θα εξαντλήσουμε κάτι περιθώριο τόσο από τα οικονομικά μας όσο και μέσω διεκδίκησης από το κεντρικό κράτος» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης ανέφερε ότι το σύνολο των σχολικών μονάδων του δήμου ανέρχεται σε 141, εκ των οποίων 47 δευτεροβάθμιας και 94 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αριθμός σχολικών καθαριστριών τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά μεγαλύτερος από αυτόν που είχε προσληφθεί προ του 2019.

Το τηλεφώνημα με

την ΚΕΔΕ και η δέσμευση

Λίγο πριν το τέλος της συζήτησης η Τατ. Καλογιάννη, αφού τόνισε, ότι ο δήμαρχος μίλησε με σύνεση επί του θέματος, ζήτησε, όπως και έγινε, να αποτυπωθεί σε απόφαση του Σώματος, η πρόταση για επαναπρόσληψη των σχολικών καθαριστριών, όταν δοθούν τα επιπλέον κονδύλια από την πολιτεία.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ απαντώντας, έκανε γνωστό ότι μετά από επικοινωνία που είχε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ του μετέφερε ότι συμφωνήθηκε με τα υπουργεία επιπλέον χρηματοδότηση για μία σειρά αναγκών των σχολείων. Έτσι θα γίνει η μέγιστη προσπάθεια για να γίνουν επιπλέον προσλήψεις.

«Δυστυχώς οι κεντρικές κυβερνήσεις φέρονται στην αυτοδιοίκηση ως τον φτωχό συγγενή. Οι ανάγκες που δημιουργούνται και από το ενεργειακό κόστος είναι τεράστιες. Όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτεία. Δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε. Διεκδικούμε χωρίς να κραυγάζουμε καθημερινά. Και ασκούμε την μέγιστη πίεση», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Εγκρίθηκε

η αναμόρφωση

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια την αναμόρφωση του

προϋπολογισμού που περιλαμβάνει και τις πιστώσεις για τις σχολικές καθαρίστριες. Έτσι και μετά την προκήρυξη που είχε γίνει θα τοποθετηθούν άμεσα οι 101 σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 25 μερικής απασχόλησης ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας χρονιάς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ