Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 02:19
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το Πάρκο Τεχνολογίας

Off

Οριστικοποιήθηκε το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η τελική απόφαση χρηματοδότησης όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, προβλέπει τη χρηματοδότηση με 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο υπάρχει ήδη θετική απόφαση.

Το 25% θα προέλθει από δάνειο στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το άλλο 25% θα προέλθει από μελλοντικά έσοδα του Πάρκου, που θα έχει η Αναπτυξιακή  «Ήπειρος Α.Ε.».

Η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει προς διευθέτηση, όπως αναφέρεται τουλάχιστον στην ανακοίνωση, είναι το Υπουργείο που θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζής, εκπρόσωπος του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου (Π. Κουρής) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Κ. Καργάκος).

«Όλοι οι υπουργοί υπερθεμάτισαν της κατασκευής του Πάρκου,  υπενθυμίζοντας , ότι αποτελεί και επιθυμία του Πρωθυπουργού, ενώ μετά την ανάλυση των προοπτικών του από τον περιφερειάρχη  κ. Καχριμάνη, ο οποίος ενημέρωσε ότι στο εγχείρημα θα μετάσχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέληξαν στην τελική απόφαση χρηματοδότησης του έργου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σημερινή συζήτηση και απόφαση, καθώς έγινε ένα πολύ σημαντικό  και το πιο καθοριστικό βήμα, για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Μπαίνουμε πλέον στο τελικό στάδιο, για να γίνει πράξη ένα όραμα που θα δώσει άλλη προοπτική στην περιοχή μας, έχοντας την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης και την αποδοχή της από τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής», δήλωσε ο περιφερειάρχης μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ευχαριστώντας τους μετέχοντας σε αυτήν, για τη θετική τους στάση απέναντι στο μεγάλο αυτό εγχείρημα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου

συγχαίρει την P&I Hellas

Η Περιφέρεια Ηπείρου παράλληλα και προσωπικά ο περιφερειάρχης  Αλεξ. Καχριμάνης, στην ίδια ανακοίνωση αισθάνονται την ανάγκη και συγχαίρουν δημόσια την εταιρία P&I Hellas και τον CEO αυτής κ. Βασίλη Τριάδη για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με την ευκαιρία της πενταετούς λειτουργίας της στα Ιωάννινα και εύχεται η επόμενη πενταετία να είναι εξίσου επιτυχημένη. Η ανακοίνωση, τρεις ημέρες μετά τη συναυλία του Σαββάτου, επί της ουσίας απαντά και στην κριτική που ασκήθηκε και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πολιτικά κόμματα και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής.

Άλλωστε τη Δευτέρα, ήταν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ που απάντησε με δηκτικό τρόπο σε σχετική ερώτηση, χαρακτηρίζοντας ως «εμπαθείς και αναιτιολόγητες» τις αντιδράσεις αυτές.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει από την πλευρά της, ότι «το γεγονός ότι ήδη η εταιρεία απασχολεί 150 επιστήμονες, στην  πλειοψηφία τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την προοπτική αυτοί να  αυξηθούν στους 300 τα επόμενα τρία χρόνια,  αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει ικανό και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό διαθέσιμο από το Πανεπιστήμιο μας για την ανάπτυξη νέων (ελληνικών και πολυεθνικών) και υφιστάμενων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην  Ήπειρο.

Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη  είναι πολύ αισιόδοξες, αρκεί να εκπληρωθούν οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Τριάδης και οι άλλοι εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου στο παρελθόν, ήτοι: Αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με απευθείας πτήσεις προς πόλεις του εξωτερικού, δίκτυο οπτικών ινών και κτιριακές υποδομές, Την 3η προϋπόθεση έρχεται να εκπληρώσει το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο θα φιλοξενήσει όχι μόνο την P&I, αλλά και τις πέντε που ήδη δραστηριοποιούνται στα Ιωάννινα, αλλά και όσες δημιουργηθούν στη συνέχεια.

Έτσι σε ένα ενιαίο χώρο, (Πανεπιστήμιο – Τεχνολογικό Πάρκο – Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας) το όραμα για μια “Ελληνική silicon Valley” θα βρει ισχυρά θεμέλια και προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα προς όφελος των νέων αποφοίτων των πανεπιστημιακών μας σχολών, αλλά και  με τις συνθήκες υψηλού επιστημονικού επιπέδου εργασίας. να προσελκύσει και άλλους που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό.

Ευχόμαστε στη P&I να εκπληρωθεί στο ακέραιο το εγχείρημά της και να συνεχιστεί και στο μέλλον η διασύνδεσή της με την τοπική κοινωνία», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ