Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 04:58
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Απάντηση του Πνευματικού Κέντρου στα ερωτήματα παράταξης Θ. Μπέγκα

Off

Απάντηση στις αιτιάσεις και τα ερωτήματα της παράταξης του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών, Νέα Γιάννενα» για την κατάσταση στο Πνευματικό Κέντρο, δίνει με ανακοίνωσή της η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Όπως αναφέρει αναλυτικά:

«Το Πνευματικό Κέντρο δεν αμείβει έξι μαέστρους. Αντίθετα λειτουργεί τα μουσικά σύνολά του με διευθυντές, οι οποίοι είναι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου και μουσικοί της Φιλαρμονικής. Συγκεκριμένα τη Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου και ο καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας και Διεύθυνσης Χορωδίας, τη Φιλαρμονική ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής, τη μπαντίνα ο μαέστρος της Μπαντίνας, ο οποίος συμμετέχει στη Φιλαρμονική Ορχήστρα, τη χορωδία Καθηγήτρια του Ωδείου και την παιδική ορχήστρα DoReMi, επίσης καθηγητής του Ωδείου.

Από τα παραπάνω εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι η Διοίκηση όχι μόνο δεν ξοδεύει αλόγιστα αλλά αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υπάρχον καλλιτεχνικό δυναμικό ενώ παράλληλα εξοικονομεί πόρους και αναπτύσσει τις νεανικές δομές της, κάτι που φαίνεται τόσο από τις συμμετοχές εκκολαπτόμενων ταλέντων στα μουσικά σύνολα όσο και από το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που τα μουσικά σύνολα παράγουν κατά τις εμφανίσεις τους στις συναυλίες, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο.

• Το Παράρτημα Ανατολής του Δημοτικού Ωδείου λειτουργεί με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και δίδακτρα με το κεντρικό Δημοτικό Ωδείο. Αν η αναφορά γίνεται για την Μπαντίνα (δεν είναι ξεκάθαρο στο κείμενο, όπως άλλωστε και αρκετά από τα σημεία που αναφέρονται σε αυτό), που πραγματοποιεί τις πρόβες της στο Πνευματικό Κέντρο της Ανατολής, θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε η Διοίκηση ανέφερε ότι οι μαθητές της Μπαντίνας λαμβάνουν οποιουδήποτε είδους πιστοποιημένο πτυχίο.

• Η αντίληψη περί «σύγχρονης» μεθόδου προβολής και διαφήμισης των δομών του Πνευματικού Κέντρου είναι προφανώς υποκειμενική. Η προβολή μέσω κοινωνικών δικτύων, η βιντεοσκόπηση και η ζωντανή αναμετάδοση σε ψηφιακή πλατφόρμα καθώς και οι πολλές εμφανίσεις των δομών σε ολόκληρο τον Δήμο Ιωαννιτών είναι μια πολύπτυχη παρουσία, η οποία αποδίδει. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατά την οποία η πλειοψηφία των πολιτιστικών οργανισμών στην Ελλάδα δεν διοργάνωνε εκδηλώσεις, το Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε διαδικτυακά ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν όλες οι δομές του που είχαν αυτή τη δυνατότητα. Παρά τους πρωτοφανείς περιορισμούς, η προβολή των δομών του Πνευματικού Κέντρου, τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης, ήταν μεγάλη και αξιολογήθηκε θετικά από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

• Το κτίριο της Σχολής Χορού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αλλά και απαραίτητων κονδυλίων ώστε να μπορεί να πληροί όλες τις προϋποθέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Πνευματικό Κέντρο έχει κάνει ήδη όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αντικατάσταση των σωμάτων θέρμανσης (καλοριφέρ), συντήρηση του αύλειου χώρου) ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία της και σχεδιάζει ήδη πρόσθετες εργασίες συντήρησης, όπου απαιτούνται», αναφέρει και προσθέτει ακόμα:

«Οι πρόβες των μουσικών συνόλων και η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των μουσικών γίνονται έπειτα από εισηγήσεις των αρμόδιων υπευθύνων (καλλιτεχνικού διευθυντή και αρχιμουσικού) και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε χρόνο, όπως άλλωστε τόνισε η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΝΑΔΙ σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου και διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας και τον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής, οι οποίοι μάλιστα τόνισαν ότι εγγυώνται το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του καλλιτεχνικού έργου τόσο του Πνευματικού Κέντρου όσο και οποιουδήποτε φορέα ή εργαζόμενου στον πολιτισμό έχει μόνο ένα αληθινό θύμα. Τον ίδιο τον πολιτισμό, τον οποίο δυστυχώς πολλοί θεωρούν ως μέσο επίτευξης προσωπικών στόχων και επιδιώξεων, ενώ αυτές οι προσπάθειες χρησιμοποιούνται επίσης για την άσκηση άγονης αντιπολίτευσης. Η σημερινή διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου δεν επιχαίρει των επιτευγμάτων της αλλά καλείται να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που οφείλεται και σε παθογένειες του παρελθόντος που κληρονόμησε και καλείται να αντιμετωπίσει» τονίζει καταληκτικά μεταξύ άλλων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ