Επικαιρότητα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟ Τα πλεονεκτήματα και η ανάδειξη μίας σπάνιας φυλής προβάτου

Off

Μπούτσικο ή καλαρρύτικο, η σπάνια αυτή φυλή του προβάτου, με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του στον τρόπο διατροφής του και στη γαλακτοπαραγωγή, βρέθηκε στο επίκεντρο της εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Γαλακτοκομική Σχολή το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Ιωαννιτών.

Αντικείμενο της εσπερίδας ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με την συγκεκριμένη φυλή προβάτου, τα προβλήματα και οι προκλήσεις των κτηνοτρόφων, που τα έχουν στην κατοχή τους, αλλά και οι δυνατότητες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας από το γάλα του καλαρρύτικου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την ανάδειξη της συγκεκριμένης φυλής, αλλά και των άλλων σπάνιων φυλών και στην αναγκαιότητα ώστε η Πολιτεία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, που διατηρούν τα ζώα αυτά. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής, τον Γιάννη Δεκόλη, πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και την Μαργαρίτα Γκογκάκη, αντιπρόεδρο του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος».

Οι επιστημονικές εισηγήσεις στη συνέχεια ανέδειξαν τη μοναδικότητα της φυλής και των παραγόμενων προϊόντων από αυτήν, αλλά επίσης και τις δυνατότητες και προοπτικές, ώστε η διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου της πρώην Γεωργικής Σχολής στον Κατσικά, να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου