Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 01:05
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Μεγάλη προσφορά στην κοινωνία και την πόλη

Off

Με την απονομή του αναμνηστικού μεταλλίου της πόλης των Ιωαννίνων στη σύζυγο του αείμνηστου Φιλ. Τσουμάνη, Νικολέτα και στην κόρη του Σοφία, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η ειδική συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου της πόλης, αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος.

Ο Φιλ. Τσουμάνης άφησε ένα σπουδαίο έργο στην τοπική αυτοδιοίκησή με την ενασχόλησή του επί μακρόν, και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό, πλην όμως το στίγμα που θα τον συνοδεύει και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του στην τοπική κοινωνία, είναι το έργο του στον ΟΚΠΑΠΑ.

Ο ίδιος άλλωστε ήταν που ξεκίνησε το 2010 την προσπάθεια συγκρότησης του Οργανισμού, στην αρχή της κρίσης, βάζοντας στην πορεία των ετών τη σφραγίδα του με τη λειτουργία δομών υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και συμπολιτών.

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημ. συμβουλίου της πόλης, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, φίλοι και συνεργάτες, αλλά και πολίτες που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να εκτιμήσουν το ήθος και την ανιδιοτέλειά του. Εκτός από τη σύζυγό του Νικολέτα και την κόρη τους Σοφία, παρών και ο στενός του συνεργάτης, Καθηγητής Ουρολογίας Νίκος Σοφικίτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία μικρή αναφορά του προέδρου του δημ. συμβουλίου κ. Παπαγεωργίου για τον εκλιπόντα και ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο με την προσωπική διαδρομή του Φιλ. Τσουμάνη.

«Με τον Φίλιππα είχαμε μία κοινή αφετηρία και βρεθήκαμε με ανιδιοτέλεια στον ίδιο πολιτικό χώρο. Ήταν ένα υπόδειγμα εντιμότητας, ανιδιοτέλειας και προσήλωσης στο καθήκον», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε στην επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του Φίλιππα Τσουμάνη εξαίροντας το ήθος και την προσφορά του. «Με τον θάνατό του δεν έμεινα απλά φτωχότερος. Έμεινα άναυδος και ένα χρόνο μετά δεν μπορώ ακόμη να δεχθώ ότι λείπει. Ο Φίλιππας Τσουμάνης έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία των πολλών. Ο Δήμος μας σήμερα θυμάται και θυμίζει ότι το σημερινό παρόν διαμορφώθηκε με την προσφορά κάποιων ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τα κοινά αλλά και για τα κοινά. Ο Φίλιππας ήταν ένας από τους πρωτοπόρους.Την διαδρομή του και την προσφορά στα κοινά θέλει να αναδείξει ο Δήμος. Να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπους που αποτέλεσαν πρότυπα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην κρίση.

Η μνήμη όσων αντιπροσώπευε ο Φίλιππας αλλά και η έμπρακτη διάσωσή τους είναι το δικό μας χρέος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Οι επικεφαλής

Το ήθος και την προσφορά του Φίλιππα Τσουμάνη εξήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή , στην αυτοδιοικητική του θητεία και στην προσφορά του στο Δήμο Ιωαννιτών. «Τίμησε, σεβάστηκε και υπηρέτησε με καθαρές θέσεις και υπευθυνότητα το θεσμό του δημοτικού μας συμβουλίου, από τη θέση του εκλεγμένου δημοτικού   συμβούλου. Άοκνος εργάτης, δοτικός και ανθρωπιστής, με αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης, χάραξε την κοινωνική πολιτική του δήμου μας, θεμελίωσε τις κοινωνικές δομές και συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη τους και την ουσιαστική λειτουργία τους,  προσφέροντας τεράστιο έργο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ως πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ» ανέφερε ο κ. Μπέγκας και πρότεινε να δοθεί το όνομά του σε έναν δημόσιο χώρο των Ιωαννίνων.

Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς ο οποίος αναφέρθηκε στις προσωπικές σχέσεις που είχαν αλλά και στην μεγάλη προσφορά του Φίλιππα Τσουμάνη στον ΟΚΠΑΠΑ. «Ήταν πρόεδρος σε μία εποχή πολύ δύσκολη όπου ο ΟΚΠΑΠΑ στήριξε οικογένειες. Δημιούργησε καινούριες δομές που βοήθησαν τους συμπολίτες μας και το οικοδόμημα που άφησε είναι πολύ ισχυρό» σημείωσε ο κ. Κοσμάς.

Ο Λάζαρος Νάτσης εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» τόνισε ότι ο Φίλιππας Τσουμάνης έχει καταγραφεί ως αυτοδιοικητικός. «Μαχητικός, χωρίς να κάνει έκπτωση στις αξίες του. Θα τον θυμόμαστε ως έναν άνθρωπο που αντιμετώπισε τα πάντα με αξιοπρέπεια. Κρατώ τις στιγμές με το πλατύ του χαμόγελο.. Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του και στο δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε.

Εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης ο Χρήστος Πατσούρας έκανε μνεία στην προσφορά του στον ΟΚΠΑΠΑ τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της προσφοράς αυτής και ενίσχυσης των δομών.

Εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φίλιππα Τσουμάνη στη θέση του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ.

«Είχε πάντα την διάθεση να ακούσει και να συζητήσει. Το έργο που άφησε στον ΟΚΠΑΠΑ είναι τεράστιο. Δημιουργήθηκαν νέες δομές που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και μετά το 2019 ήταν εκεί συμβάλλοντας στη λειτουργία του Οργανισμού. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την προσφορά και το έργο του. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο φέρει πλέον το όνομά του» τόνισε ο κ. Πάνου συμπληρώνοντας ότι σκοπός της παρούσας διοίκησης είναι η κληρονομιά του Φίλιππου να γίνει ακόμη καλύτερη για τους συμπολίτες.Ο Καθηγητής Ουρολογίας Νίκος Σοφικίτης αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του γιατρού Φίλιππα Τσουμάνη και τις στιγμές που έζησαν στην Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Πικράθηκε, αλλά

δεν κράτησε κακία

Η Νικολέτα Τσουμάνη, ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο για την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Φίλιππου. Αφηγήθηκε στιγμές από την κοινή τους διαδρομή τονίζοντας ότι υπήρξε πάντα σεμνός και δίκαιος, πληθωρικός και ανιδιοτελής, ασυμβίβαστος και πληθωρικός.

«Πίσω από κάθε έργο του υπήρχε πολύς κόπος. Χαιρόταν με τα μικρά και τα καθημερινά…» ανέφερε και συμπλήρωσε πως εισέπραξε και απογοήτευση μέσα στον χώρο που υπηρέτησε, την παράταξή του. «Πικράθηκε, γιατί κατηγορήθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές», είπε η κα Τσουμάνη για να καταλήξει λέγοντας, ότι η οικογένειά του δεν θα συνηθίσει ποτέ την απουσία του.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ