Επικαιρότητα

Μία πολύπλοκη διαδικασία, φέτος, η απόσταξη

Off

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει η φετινή διαδικασία της απόσταξης για τους διήμερους αποσταγματοποιούς, καθώς το ελληνικό κράτος, απέτυχε σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το αντίθετο μάλιστα, η γραφειοκρατική διαδικασία έγινε δυσκολότερη, ενώ φέτος αυξήθηκε σημαντικά και η φορολογία, που φτάνει τα 0,37 ευρώ το λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Η νέα αποστακτική περίοδος ξεκίνησε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου με το ενδιαφέρον να είναι έντονο, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στην προ ημερών ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου στην Ελεούσα.

Ο Πέτρος Λυκίδης, πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα πρέπει να γνωρίζουν και να τηρούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην απόσταξη, επιμένοντας στην ορθή τήρηση και υποβολή των διαδικαστικών στοιχείων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις παράβασής τους, όπως κάποιες που βεβαιώθηκαν πέρυσι, οι οποίες συνοδεύτηκαν κιόλας από την επιβολή προστίμων.

Ο κ. Λυκίδης παραδέχθηκε πως η διαδικασία φέτος είναι πιο πολύπλοκη, όμως οι υπάλληλοι στο Τελωνείο είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων για να τους εξυπηρετήσουν και να προχωρήσουν στη διαδικασία της διήμερης απόσταξης.

Οι βασικές αλλαγές

Όπως εξήγησε ο κ. Λυκίδης, οι βασικές αλλαγές συμπυκνώνονται στα εξής:

Από φέτος δε χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος στην Περιφέρεια, για να πάρει τη βεβαίωση, αλλά όσοι διαθέτουν αμπέλι μεγαλύτερο του ενός στρέμματος θα πρέπει να εκτυπώνουν την οριστικοποιημένη δήλωση συγκομιδής και να την προσκομίζουν στην υπηρεσία. Αν το αμπέλι είναι μικρότερο από ένα στρέμμα θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση από τον οικείο Δήμο, ενώ αν διαθέτει κληματαριές, μπορεί να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στο Τελωνείο αρκεί να γνωρίζει το ακριβές γεωγραφικό στίγμα τους.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, ότι οι άμβυκες δε μετακινούνται από το σημείο όπου δηλώνεται αρχικά, επομένως για όσες άδειες εκδοθούν στον ίδιο άμβυκα, η απόσταξη θα γίνεται στο ίδιο σημείο.

Ο φόρος έχει οριστεί στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, κάτι που σημαίνει, ότι για ένα λίτρο, ο φόρος θα φτάνει τα 3,70 ευρώ.

Η μέγιστη ποσότητα παραγωγής 120 κιλών για προσωπική – οικογενειακή χρήση και κατανάλωση, μετατρέπεται σε δυνατότητα παραγωγής μέχρι 51 κιλά άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Η μέγιστη ποσότητα στέμφυλων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είναι 5.500 κιλά, ενώ η αντίστοιχη για οινοποιήσιμο σταφύλι είναι 5.000 κιλά.

Τέλος, η νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση και άλλου καύσιμου (υγραέριο) για την διαδικασία της απόσταξης και όχι μόνο το ξύλο.

Δεν εντοπίστηκε

νοθευμένο τσίπουρο

Κατά την περσινή αποστακτική περίοδο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαπίστωσαν και βεβαίωσαν παραβάσεις οι οποίες όμως αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα, γραφειοκρατικές ελλείψεις και προβλήματα και όχι λαθρεμπόριο. Επίσης, ο κ. Λυκίδης ανέφερε, ότι από τους ελέγχους που έγιναν στο Γεν. Χημείο του Κράτους δεν εντοπίστηκε νοθευμένο τσίπουρο, που είναι επικίνδυνο για την κατανάλωση, αλλά αραιωμένο τσίπουρο, με νερό.

Συνεργασία ζητά ο Σύλλογος Αμβυκούχων

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου αναφέρεται στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελεούσα κάνοντας λόγο για μία επιτυχημένη αποτίμηση τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης, όσο και στο επίπεδο ανάδειξης προβλημάτων.

«Οι ανάγκες και τα προβλήματα των Αμβυκούχων & Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου, επιφορτίζουν με μεγάλη ευθύνη τα μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία πιστεύουν και επιθυμούν την συνεργασία όλων των Φορέων που σχετίζονται με την παραγωγή και εμπορία σταφυλής και τσίπουρου ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα στο χώρο και να διασφαλιστεί η ποιότητα τους για τον καταναλωτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ