Επικαιρότητα

Έκτακτη χρηματοδότηση λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα

Off

Φόβους, ότι η απόφαση που έλαβε τελικά να κάνει δεκτή την εισήγηση για αποδοχή της χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης στην ανάδοχο εταιρεία της αποκομιδής στις ΔΕ, μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για άλλα αντίστοιχα αιτήματα, εκφράζει η αντιπολίτευση στον Δ. Ιωαννιτών.

Τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη, ήταν η έγκριση ή μη της υποβολής αιτήματος της αναδόχου εταιρείας προς τον Δ. Ιωαννιτών, για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης ύψους 34.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από την επιπλέον δαπάνη από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Η υπηρεσία εισηγήθηκε θετικά με την προϋπόθεση, ότι επειδή πρόκειται στην πράξη για τροποποίηση της σύμβασης, δεν μπορεί παρά να αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αντιμετωπίστηκε θετικά από την αντιπολίτευση με τους κ.κ Γιωτίτσα και Κοσμά αντίστοιχα να επισημαίνουν, ότι εφόσον η Οικον. Επιτροπή αποδέχεται ένα τέτοιο αίτημα και εισηγείται θετικά, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοιας φύσης αιτήματα.

Η εισήγηση τελικά ψηφίστηκε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φ. Βάββα να εξηγεί, ότι δεν υπάρχει Νόμος που να υποχρεώνει τον Δήμο να κινηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, αλλά μία εγκύκλιος που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, που παρέχει τη δυνατότητα της χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης.

Ο Β. Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» επισήμανε, πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι χειρισμοί σε τέτοιου είδους αιτήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν σε αριθμό.

Ωστόσο, ο κ. Γιωτίτσας από την «Ενότητα Πολιτών» καταψήφισε την εισήγηση και για επιπλέον λόγους, που έχουν να κάνουν με το ότι πρόκειται για έναν ανάδοχο, όπως είπε, που εκτελεί μία υπηρεσία, με ένα συμβατικό αντικείμενο ύψους 2,6 εκ. ευρώ για τρία χρόνια.

Υπενθύμισε έτσι, τις συζητήσεις και την έντονη αντιπαράθεση στον πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής, όταν το θέμα της εκχώρησης της αρμοδιότητας της αποκομιδής στις ΔΕ σε ιδιώτες, αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη κόντρα δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας δε μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο αίτημα από έναν ανάδοχο, που ανέλαβε την αποκομιδή των απορριμμάτων για τρία χρόνια με 2,6 εκ. ευρώ, προσφέροντας μηδενική έκπτωση.

«Πληρώνεται δηλαδή, ο ανάδοχος με 900.000 ευρώ ετησίως για μία υπηρεσία που πήρε με μηδενική έκπτωση και με την τιμή μονάδας στα 51 ευρώ τον τόνο, ενώ η υπηρεσία είχε εισηγηθεί τιμή 40 ευρώ και έρχεται και ζητά 34.000 ευρώ γιατί αυξήθηκε η τιμή των καυσίμων; Δηλαδή, αν μειωθεί η τιμή, εμείς θα πρέπει να του ζητήσουμε τα χρήματα πίσω;» ήταν η ερώτηση του κ. Γιωτίτσα.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ