Επικαιρότητα

Πιο κοντά στο τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου

Off

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες κατασκευής του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων, με τους πρώτους καταναλωτές, βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς να εκτιμάται, ότι θα κάνουν χρήση του φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα.

Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας, που μίλησε στο ITV για την υλοποίηση του σχεδιασμού σε ό,τι αφορά στην πόλη των Ιωαννίνων και τη σύνδεσή της με το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες, η «Ε» και το ITV, στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ για το τοπικό δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης, συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα σύνδεσης του ΠΓΝΙ μέσω της κατασκευής ενός δικτύου χαμηλής πίεσης στη ΔΕ Μπιζανίου του Δ. Ιωαννιτών.

Ο κ. Τσάκας επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό αυτό, επίσης όμως και μία επιπλέον παράμετρο, εξαιρετικά σημαντική, που είναι η πρόβλεψη επέκτασης του δικτύου από το ΠΓΝΙ στην πανεπιστημιούπολη. Σημείωσε μάλιστα ότι εκτός από το τεχνικό σκέλος, είναι και μία θεσμικά απαραίτητη και ωφέλιμη κίνηση, για έναν από τους μεγαλύτερους δυνητικούς καταναλωτές, όπως είναι η πανεπιστημιούπολη, αναγνωρίζοντας, ότι υπάρχουν παράμετροι και ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν με τη διοίκηση του ιδρύματος.

«Κατανοούμε την απόλυτη ανάγκη και για το ΠΓΝΙ και για το Πανεπιστήμιο, αν και εκεί υπάρχουν πιο δύσκολες διαδικασίες. Νομίζω όμως, ότι θα βρούμε τον τρόπο να επεκτείνουμε το δίκτυο και στην πανεπιστημιούπολη», ανέφερε ο κ. Τσάκας.

Το πρώτο χρονικό ορόσημο

Η διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμοί για το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου είναι αρκετά προωθημένη, αφού υπάρχει οριστική σύμβαση με τον ανάδοχο και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία ενοικίασης χώρων στη ΒΙΠΕ, όπου θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν οι δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά από τη ΒΙΠΕ με δίκτυο μέσης πίεσης που θα μετατρέπεται σε δίκτυο χαμηλής πίεσης, ενώ εισέρχεται στον αστικό ιστό.

«Το πρώτο ορόσημο για εμάς για το πότε θα δοθεί φυσικό αέριο στην πόλη των Ιωαννίνων, δεν είναι η ολοκλήρωση του δικτύου, γιατί αυτή είναι μία δυναμική διαδικασία που θα εξελίσσεται διαρκώς και θα συνεχίζεται, όσο επεκτείνεται το δίκτυο. Όμως, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι, ότι υπολογίζουμε, ότι οι πρώτοι καταναλωτές στα Ιωάννινα θα μπορούν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου από τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε ο κ. Τσάκας.

Ο αρχικός σχεδιασμός για την πόλη αφορά συνολικά σε 2.650 συνδέσεις καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, που θα κάνουν χρήση του τοπικού δικτύου με τις δεξαμενές στη ΒΙΠΕ να προμηθεύονται με βυτιοφόρα από τη Ρεβυθούσα, υγροποιημένο αέριο (LNG) το οποίο θα αεριοποιείται στη ΒΙΠΕ και από εκεί θα διοχετεύεται στο τοπικό δίκτυο.

«Μιλάμε για LNG γιατί ο ΔΕΣΦΑ που είναι ο διαχειριστής δε μιλά σήμερα, αλλά όπως φαίνεται ούτε για τα επόμενα χρόνια για προοπτική επέκτασης του δικτύου των αγωγών φυσικού αερίου προς την Ήπειρο», τόνισε ο κ. Τσάκας, που καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στον γενικότερο προβληματισμό που υπάρχει στους καταναλωτές για τις τιμές του φυσικού αερίου και αν αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα ανάχωμα στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρήση του. «Αυτό είναι κάτι που εισπράττουμε τους τελευταίους μήνες, αλλά η αλήθεια είναι, ότι όλοι όσοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τις χρηματιστηριακές τιμές αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και σήμερα το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από άλλες μορφές ενέργειας και επίσης, ότι σταδιακά οι τιμές στη διεθνή αγορά θα επανέλθουν σε λογικά επίπεδα, όπως αυτά του πρόσφατου παρελθόντος», κατέληξε.-

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ