Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 12:42
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Ο Σπύρος Πάικας, επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας»

Off

Κενή περιεχομένου και πολιτικού νοήματος φαίνεται πως θα αποδειχθεί η πρόσφατη διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου με την ανάδειξη του νέου επικεφαλής και υποψηφίου δημάρχου Ζίτσας, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία».

Η ανάδειξη της μίας και μοναδικής υποψηφιότητας του κ. Πάικα, που κατατέθηκε σε μία διαδικασία που προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων και της ανεπαρκούς διενέργειας πολιτικού διαλόγου, προκάλεσε επιπλέον έντονα πολιτικά αντανακλαστικά στην κύρια κομματική βάση της παράταξης, που είναι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, που ειδικότερα στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί, χωρίς μάλιστα να έχει αποφασίσει το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο, να προχωρήσει σε προεκλογικές συνεργασίες τέτοιου επιπέδου, με ανάδειξη επικεφαλής, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό ίσως δεν έγινε σαφές με την εσωτερική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου με την ανάδειξη του κ. Πάικα ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος Ζίτσας για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, έγινε όμως απολύτως σαφές και ευδιάκριτο με την ανακοίνωση αρχικά της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ζίτσας που πραγματοποίησε την ολομέλειά της την περασμένη εβδομάδα.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ της παράταξης «Αυτοδιοικητικη Συνεργασία» στην οποία επιβεβαιώθηκε το ρήγμα στο εσωτερικό της, με εκείνους που αντιδρούν στις διαδικασίες και στην ανάδειξη τελικά του κ. Πάικα, να είναι πολλοί περισσότεροι από όσους προσήλθαν στην εσωπαραταξιακή διαδικασία. Το αδιέξοδο αποτυπώθηκε στη διάρκεια της παράταξης, όπου κατά πληροφορίες τονίστηκε πως η παράταξη θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τη θητεία της, με τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας και πως ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου θα αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις σε κοινωνικό καταρχάς και σε πολιτικό μετέπειτα επίπεδο.

Διαφορετικό κλίμα στην επίσημη ανακοίνωση

Ωστόσο αργά το μεσημέρι της Τρίτης στην επίσημη ανακοίνωση της παράταξης το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, αφού δεν αναφέρεται πουθενά, πως η παράταξη έχει κλείσει τον κύκλο της, τουναντίον σημειώνεται πως: «Διαπιστώθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ανάγκη συμμετοχής στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές μιας προοδευτικής αυτοδιοικητικής παράταξης ευρύτερων συνεργασιών, ανεξάρτητης από κομματικούς μηχανισμούς. Αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας της δημοτικής ομάδας της παράταξης, σύμφωνα με τις αρχές της, όπως καθορίζονται από την ιδρυτική της διακήρυξη.   

Ανάδειξη του Σπύρου Πάικα ως νέου επικεφαλής της παράταξης – υποψήφιου Δημάρχου.

Ανάδειξη της νέας Γραμματείας της παράταξης αποτελούμενη από τους: Κάλτσα Μάκη, Ματσάγκα Μανώλη, Μπράγια Φώτη, Τάτση Βασίλη και Τζιάλλα Ηλία».

Είχε διαμορφωθεί

το κλίμα

Με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται εδώ και μήνες σε θέση αντιπαράθεσης, χωρίς να διαφαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κάποιο περιθώριο συνεργασίας σε κεντρικό επίπεδο, τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ έκριναν, ότι είναι από άκομψο έως πολιτικά αφελές να αποστέλλεται ένα μήνυμα δήθεν συνεργασίας των δύο πολιτικών χώρων, με την ανάδειξη του κ. Πάικα που διατηρεί σαφή πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο ίδιος επισημαίνει, ότι συμμετείχε και στη διαδικασία ανάδειξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκη.

Το ενδεχόμενο αυτό είχε αναδειχθεί από την «Ε» σε ρεπορτάζ στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς ήδη από τότε είχαν σταλεί τα μηνύματα κατά της πιθανής εκλογής και ανάδειξης του κ. Πάικα ως υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης, που έκλεισε τον κύκλο της, όπως αναφέρει η ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ζίτσας, με τις δύο συνεχόμενες ήττες στις δημοτικές εκλογές του 2014 και του 2019 αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωση της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ζίτσας μόλις πριν από λίγες ημέρες, κατέστη σαφές το πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο χώρος ενόψει των δημοτικών εκλογών στον Δ. Ζίτσας, με κύριο στόχο την ανατροπή τη δημοτικής αρχής Πλιάκου.

Όμως, οι διαδικασίες που επιλέχθηκαν από την παράταξη Γαρδίκου, δε δημιούργησαν κανένα κλίμα ενότητας και συσπείρωσης των μελών της παράταξης, αφού έγιναν χωρίς καν να εκφραστεί η γνώμη της ολομέλειας του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης τονίστηκε, πως η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» έχει κλείσει τον κύκλο της και δε μπορεί να συνεχίσει, πολύ δε περισσότερο, με καταληκτικές ημερομηνίες και προθεσμίες που δεν αφήνουν περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο. Έτσι, καταλήγει στην πρόταση για νέες κοινωνικές διαδικασίες, που θα έχουν ως στόχο να διερευνήσουν νέες πρωτοβουλίες για την ανατροπή της δημοτικής αρχής Πλιάκου, με κοινωνικές δυνάμεις που να ενώνονται και να εκφράζονται στο πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου.

Μετά τη Γ.Σ της παράταξης το απόγευμα της Δευτέρας έμεινε το ερώτημα εάν τελικά μπορεί και πάνω σε ποια βάση, να είναι τελικά υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Πάικας, ως επικεφαλής μίας παράταξης, για την οποία η πλειονότητα των μελών της, υποστηρίζει πως έχει κλείσει τον κύκλο της.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ