Τελευταία Νέα

Πανέτοιμος και με τον κόσμο στο πλευρό του ο ΠΑΣ
Με «σφραγίδα» ΥΠΕΘΑ η απαξίωση της επετείου απελευθέρωσης
«Μια συνηθισμένη μέρα…» στην Δημοτική Πινακοθήκη
Με συναίνεση η νέα διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου
ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Η Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ Εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Κόνιτσας
Υπάρχει ανάγκη για νέο στρατηγικό σχέδιο για την Ήπειρο
Τα του Καίσαρος…
Κινητό Κέντρο επιχειρήσεων και στην Ήπειρο
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Στη διοίκηση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες
ΝΕΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΓΝΙ Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Σοβαρό τροχαίο στη Νιάρχου, ευτυχώς χωρίς θύματα
Εκδήλωση της «Νίκης» με τον Δ. Νατσιό
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 08:01
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου 2022
Πολιτισμός

Ένα φεστιβάλ για τα δένδρα και τη φύση

Off

To «Φεστιβάλ των δέντρων- Έμπνευση στη σκιά των δέντρων» διοργανώνεται από 5 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου, με δράσεις που θα υλοποιηθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Καφεθέατρο «Ολύμπια» και στο Νησί.

Το διοργανώνουν η Αρτέον Εκδοτική, οι Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το Εργαστήριο Οικολογίας ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι «να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων του βουνού και του λόγγου της ελληνικής φύσης και να προβάλλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ’ επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Το Φεστιβάλ έχει ως έμπνευση την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021) που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συλλογικής έρευνας, μελέτης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, που προστατεύουν και προστατεύονται από τα δάση, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη ζωογόνο παρουσία τους και μας διδάσκει «να μελετάμε τα δέντρα» και τα ευεργετήματά τους, χωρίς αλαζονεία, αλλά με περίσκεψη και γνώση

Οι εκδηλώσεις

Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας θα φιλοξενείται έκθεση με 30 Εικαστικά Δέντρων «Αρτέον», από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας», ξυλόγλυπτα και έργα Τέχνης από τις Συλλογές Θωμά Μπαλτά και Νίκου Όκκα, αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα από τη συλλογή Γιώργου Πολύζου και ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο. «Ήχοι του Δάσους» από τον Peter Annear, θα συνοδεύουν ακουστικά την έκθεση.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης, η οποία θα ξεκινήσει με ένα «Μουσικό ταξίδι», από τους: Δημήτρη Ζώνιο (Βιολί), Κώστα Σηφάκη (Βιόλα) και Μαρίνα Δημητριάδου (Φαγκότο) και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Δέντρα του τόπου μας», με ομιλητές τον Θωμά Μπαλτά (Εικαστικός), τον Βασίλη Νιτσιάκο (Καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας – Πανεπιστήμιο. Ιωαννίνων), τον Γιώργο Πολύζο (Εικαστικός), την Καλλιόπη Στάρα (Ερευνήτρια/Συγγραφέας) και τον Άρη Τσικοντούρη (Εκδότης/Συγγραφέας/ Εικαστικός).

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών, ομιλίες, χορωδίες, αφηγηματικά δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ και δράσεις για παιδιά.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ