Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 02:57
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Έρευνα και αναζήτηση ως απάντηση στην αρχαιοκαπηλία

Off

Η μακρά και επίπονη διαδικασία της αναζήτησης, του εντοπισμού, της ταυτοποίησης και τεκμηρίωσης των αντικειμένων, μέχρι τη διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό τους, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Βυζαντινό Μουσείο.

Η εκδήλωση με τίτλο «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη» ανέδειξε όλες τις πλευρές της σκοτεινής υπόθεσης της αρχαιοκαπηλίας, ένα τμήμα της οποίας πλήρωσε η Ήπειρος με τις κλοπές ιερών εικόνων και τη λεηλασία εκκλησιών και μοναστηριών τις προηγούμενες δεκαετίες.

Οι ομιλητές στην ημερίδα από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπ. Πολιτισμού παρουσίασαν αναλυτικά το ιστορικό υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, σε συνδυασμό με τη διαδικασία που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως όμως και στοιχεία που έχουν προκύψει μέσα από υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως αποκαλύπτοντας τις διαδρομές που ακολουθούν τα κυκλώματα σε όλον τον κόσμο.

Η ημερίδα εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης που υλοποιείται από τις αρχές του μήνα στο Βυζαντινό Μουσείο από το υπ. Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό στην αρχή της ημερίδας απηύθυναν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, η βουλευτής Μαρ. Κεφάλα, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης και η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβ. Παπαδοπούλου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ