Επικαιρότητα

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και παραλίμνιος πεζόδρομος

Off

Η χάραξη του περιμετρικού πεζοδρόμου της λίμνης και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η βουλευτής Μαρία Κεφάλα με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού  Περιβάλλοντος Νικ. Ταγαρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλευτού, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) εντάσσονται στο εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. € και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ), καθώς και την εκπόνηση αυτοτελών μελετών για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) δόμησης, οριοθέτησης οικισμών όπως και για χαρακτηρισμό δημοτικών οδών. Μέσω του προγράμματος η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσει παράλληλο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό για πάνω από το 70% της επικράτειας της χώρας. Τέτοιας έκτασης σχεδιασμός, με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα – έως τα τέλη του 2025- δεν έχει προϋπάρξει στην Ελλάδα, σημειώνεται.

«Βάζουμε τάξη στον χώρο και χαράσσουμε τον δρόμο για έργα που θα ωφελήσουν πολλαπλασιαστικά όλη την κοινωνία, καθώς τα ΤΠΣ θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, οδικό δίκτυο, περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών», αναφέρει και προσθέτει:

Επιπλέον, κάθε σχεδιασμός θα έχει τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ, αφού η έγκρισή του γίνεται με προεδρικό διάταγμα.

Κάθε Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) περιλαμβάνει: α) την κύρια Μελέτη, β) τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), γ) τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και δ) τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Η Μελέτη του ΤΠΣ Δήμου Ιωαννιτών εγκρίθηκε με απόφαση του Υφυπουργού  Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά και έχει ενταχθεί στον Γ΄ κύκλο του Προγράμματος (ΦΕΚ Β΄ 2406/2022). Αυτή τη στιγμή συντάσσονται τα τεύχη του διαγωνισμού για τον Γ΄ κύκλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Η ανάθεση της Μελέτης του ΤΠΣ θα γίνει εντός του 2023 και η Μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Συζήτησαν ακόμα «για την υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου του πεζόδρομου- ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας και τα προβλήματα που προκύπτουν από την υφιστάμενη χάραξη».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ