Επικαιρότητα

Σταθερά τα ανταποδοτικά για το 2023

Off

Χωρίς αυξήσεις, παράλληλα όμως και χωρίς μειώσεις τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ψηφίστηκαν τα ανταποδοτικά τέλη για το 2023 από το δημ. συμβούλιο της πόλης.

Η σοβούσα ενεργειακή κατά κύριο λόγο και συνακόλουθα οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν επιτρέπει στη δημοτική αρχή καμία δεύτερη σκέψη για τυχόν αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από την άλλη όμως η οικονομική πίεση, παρά τις έκτακτες επιχορηγήσεις από την Πολιτεία προς την αυτοδιοίκηση, παραμένει σε τέτοια επίπεδα, που δε μπορεί ούτε να υποστηρίξει ούτε και να οδηγήσει σε μειώσεις των τελών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές επισφάλειες και αβεβαιότητες.

Στο ίδιο πλαίσιο, διατηρούνται στο σύνολό τους οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Ιωαννιτών για την πρώτη κατοικία. Επιπλέον:

Μειώνονται κατά 54% τα ανταποδοτικά τέλη για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτιστικά, αθλητικά κ.λ.π.).

Μειώνονται κατά 50% τα ανταποδοτικά τέλη για εγκαταστάσεις Φ/Β επί αγροτεμαχίων, όπου ο συντελεστής διαμορφώνεται στα 0,10€/τ.μ. (από 0,20€/τ.μ.), ενιαίος για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών και αφορά στην έκταση που χρησιμοποιείται.

Διατηρείται η μείωση κατά ποσοστό 80% (με αντίστοιχη πλασματοποίηση του εμβαδού του ακινήτου) για τους νέους επιτηδευματίες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους τα έτη 2021, 2022 και 2023, εφόσον αφορά σε πρώτη έναρξη λειτουργίας, και πρόκειται για νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών και οικονομική δραστηριότητα εμπορικής χρήσης.

Διατηρείται η πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και πάνω και για τα μεταμοσχευμένα άτομα, απαλλαγή που επεκτείνεται για το 2023 και για την κύρια κατοικία των δωρητών συμπαγών οργάνων ή  αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Επιπλέον, στα ανταποδοτικά έσοδα έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού 700.000, 00€ καθυστερούμενων δημοτικών τελών από ιδιώτες παρόχους, το σύνολο των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 1.000.000,00€. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προβεί σε νομικές ενέργειες για την είσπραξη των καθυστερούμενων τελών και ήδη υπάρχει συμμόρφωση των εν λόγω εταιρειών.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Φώτης Βάββας κλείνοντας την εισήγησή του επισήμανε ότι «κατά την περίοδο 2019-2023, παρά τις πρωτόγνωρες και δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας covid-19, την οικονομική κρίση και πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Δημοτική Αρχή προχώρησε κατά μέσο όρο σε μείωση των ανταποδοτικών τελών των νοικοκυριών κατά 10% και σε αντίστοιχη μείωση των τελών στις επιχειρήσεις κατά 5%. Προφανώς και δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι. Αντιθέτως, θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση να είμαστε δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας, κατανοούμε τις ανάγκες και τις δυσκολίες τους διατηρώντας σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη και συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των δημοτών μας και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε».

Ο Δήμος διατηρεί επίσης το κοινωνικό τιμολόγιο και τα μειωμένα τέλη για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

Ξεχωριστή πρόταση

της «Ενότητας Πολιτών»

Τη δική της πρόταση με στοχευμένες μειώσεις δημοτικών τελών στην τοπικές ενότητες Σταυρακίου, Μαρμάρων και Νεοχωρόπουλου κατέθεσε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος των δημοτικών τελών του έτους 2023, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.

Στο πολιτικό σκέλος της συζήτησης για τα δημοτικά τέλη, ο κ. Γιωτίτσας τόνισε ότι τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «Νέας Εποχής» όλες οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά έχουν διαψευστεί πλήρως.

«Όταν αναλάβατε το δήμο η πρώτη σας ενέργεια ήταν οργανώσετε μια εκδήλωση στα παλιά σφαγεία με τίτλο «χρώματα και αρώματα κάτω από το φως του φεγγαριού» για να γιορτάσετε τη νέα εποχή που θα φέρνατε στο δήμο. 3,5 χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο του σκοταδιού των γειτονιών της πόλης από την πλήρη ανικανότητα να έχετε μια σοβαρή πρόταση αναβάθμισης του οδοφωτισμού», είπε αρχικά ο κ. Γιωτίτσας για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να είστε υπερήφανοι που καταργήσατε τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων led και να φτάνουμε σήμερα σε παραδοχές από τον κ. Βάββα ότι το 1% έκπτωση δεν είναι ικανοποιητικό και από τον κ. Αρλέτο ότι ο δήμος με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με την περιφέρεια έχει παραχωρήσει πλήρως το έργο σε αυτή».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την συνεχιζόμενη τακτική των απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένη εταιρία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας έφτασε τα 3,2 εκ. ευρώ, μόνο και μόνο για να παραδεχτεί ο ίδιος ο δήμαρχος ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής στην καθαριότητα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, διευκρίνισε ότι η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», θα ψηφίσει «λευκό» και πρόσθεσε πως:

«Ως δημοτική αρχή είχαμε ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led σε όλο το δήμο, δομημένο σε τρεις φάσεις, με συνειδητή επιλογή χρηματοδότησης από τον κουμπαρά των ανταποδοτικών τελών σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ και ένα μέρος από δάνειο ή την εξοικονόμηση που θα προέκυπτε.

Σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την οδού Νιάρχου, την ενσωματώσαμε στο ΒΑΑ αφού βρέθηκε επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παραδώσαμε κανένα έργο του δήμου στην Περιφέρεια, το υποδεχτήκαμε στο ΒΑΑ».

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ