
Κοινή εισήγηση και αίτημα για συζήτηση «της περιβαλλοντικής καταστροφής στο Λούρο», κατέθεσαν την Πέμπτη με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου», οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων:
«Κοινό των Ηπειρωτών» (Γ Ζάψας, Ρ. Γκίζα, Θ. Κορωναίος, Χρ. Λέκκα, Δ. Σακαρέλης, Α. Σπέγγος και Δ. Τρομπούκης), «Ήπειρος Όλον» (Δ. Δημήτριος, Μ. Κιτσανού, Χ. Λιούρης, Π. Φραγκούλης) «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γ. Πρέντζας, Τ. Ζέκα, Κ. Κωτσαντής), «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Ζ. Γαλατάς και «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κ. Νουτσόπουλος.
Στην εισήγηση, όπως ανακοινώθηκε, αναφέρονται «τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ποτάμια της Ηπείρου εξαιτίας της ασθένειας των πλατάνων τα οποία εμφανίζονταν σε μεγάλη έκταση και στον ποταμό Λούρο. Στην περίπτωση όμως, του Λούρου, με βάση το πόρισμα των ελεγκτών περιβάλλοντος, τα έργα της Περιφέρειας διατάραξαν το αδιαπέρατο στρώμα του πυθμένα του ποταμού με αποτέλεσμα στην διακοπή της ροής και την πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας». Όπως αναφέρεται ακόμα στην εισήγηση, «ενώ τα δεδομένα καθιστούν απολύτως απαραίτητη τη σύνταξη μελετών και γενικευμένες παρεμβάσεις που θα εξετάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο ένα τμήμα του ποταμού το οποίο είναι ευάλωτο, η περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού Λούρου εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως μελέτη ή αδειοδότηση».
Τίθεται ακόμα θέματα για τις αμμοληψίες.
Οι παρατάξεις καλούν την περιφερειακή αρχή :
«1. να συντάξει μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της λεκάνης απορροής του Λούρου κατά προτεραιότητα καθώς και όλων των ποταμών της Ηπείρου.
2. να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προξένησε χωρίς φυσικά να επιβαρύνει το λαό με επιπλέον κόστος, και νέες απευθείας αναθέσεις σε τεχνικά γραφεία.
3. να συστήσει και να στελεχώσει Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής για την σύνταξη μελετών και εκπόνηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου
4.Να αναλάβει πρωτοβουλίες (χρηματοδότηση έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , διοργάνωση συνεδρίων κλπ) για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων».
Related Posts
-
31 Μαΐου 2023 -
20 Μαΐου 2023 Μπαίνουν μπουλντόζες στα βοηθητικά του ΠΕΑΚΙ
-
26 Απριλίου 2023 Στο επίκεντρο οι έλεγχοι για τις σχολικές εκδρομές
-
10 Μαρτίου 2023 Εγκρίθηκαν τα Ειδικά Σχέδια για έκτακτες ανάγκες
-
7 Φεβρουαρίου 2023 Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Λαϊκή Αγ. Μαρίνας
-
7 Φεβρουαρίου 2023 Μπήκαν τα συνεργεία για την πλατεία
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(16.547)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(396)
- Ελλάδα(109)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(3.509)
- Εκδηλώσεις(1.267)
- Ήπειρος(1.882)
- Αθλητικά(2.401)
Αρθρογραφία
Είσοδος