Επικαιρότητα

Σταθερά και για το 2023 τα ανταποδοτικά τέλη

Off

Ο προϋπολογισμός και η στοχοθεσία του Δήμου Ζίτσας για το οικονομικό έτος 2023 εγκρίθηκαν ομόφωνα στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Επίσης, σταθερά, χωρίς καμία αύξηση, διατηρούνται για ακόμη μία χρονιά και τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθώς στην τακτική συνεδρίαση, που προηγήθηκε, το Σώμα έκανε δεκτή την πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Λάμπρου να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα τέλη παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Το σύνολο του προϋπολογισμού ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ και όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος «το ποσό αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως ο Δήμος Ζίτσας δεν είναι μια μικρή οντότητα στο σύνολο των Δήμων αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα Δήμο με  δυναμικό αναπτυξιακό πρόσημο που διεκδικεί ισότιμα τα κονδύλια που του αναλογούν από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Το αποδεικνύουν άλλωστε τα έργα, τα ταμειακά διαθέσιμα, η εξασφάλιση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς» ανέφερε ο Δήμαρχος σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ευχαριστώντας την υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Λάμπρου παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού κάνοντας ειδική αναφορά «στην αναπτυξιακή του αντίληψη χωρίς να χάνει το  κοινωνικό του πρόσημο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «Στο σκέλος των εσόδων συνεχίζεται η πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια στην είσπραξη παλαιών ανταποδοτικών οφειλών ενώ αυξημένοι σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό εμφανίζονται και οι κωδικοί των τακτικών εσόδων που αφορούν τα έσοδα από μισθώματα , ανταποδοτικά τέλη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο σκέλος των εξόδων αισθητή είναι η μείωση των ελαστικών λειτουργικών δαπανών όπως είναι οι παροχές τρίτων και τα λοιπά γενικά έξοδα. Ενώ μειωμένα εμφανίζονται και τα ποσά για πληρωμές Π.Ο.Ε., γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια μας για έγκαιρη αποπληρωμή των προμηθευτών. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε φέτος καμία κρατική επιχορήγηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα στόχο έχουν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από ρυθμίσεις και

παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

Με στόχο τις ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των συμπολιτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, και συνεπείς

στην υλοποίηση των στόχων που έθεσε η Δημοτική Αρχή τα δημοτικά τέλη δεν μεταβλήθηκαν

– συνεχίστηκε η επιδότηση εισιτηρίου τόσο του Αστικού ΚΤΕΛ, όσο και του Υπεραστικού, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των πολιτών και των

κατοίκων των χωριών,

– συνεχίζεται η επιτυχημένη πορεία του Κέντρου Κοινότητας, με τη  λειτουργία του οποίου επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των

πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης

– συνεχίστηκε η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου φέτος οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι..

– σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων συνεχίζονται από τον δήμο οι από κοινού δράσεις.

– Ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών

Μονάδων.

Τα δημοτικά τέλη

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προηγήθηκε μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη ήταν και ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών για το 2023. Η Δημοτική Αρχή «πιστή στις δεσμεύσεις της και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που εντάθηκε», κατέθεσε πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Σώμα, σύμφωνα με την οποία και για το 2023 τα δημοτικά τέλη, που αφορούν  την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό,  την ύδρευση-αποχέτευση, τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Να σημειωθεί πως και για τη νέα  χρονιά στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ισχύει η μείωση της τάξης του 50% για νοικοκυριά που χαρακτηρίζονται ευάλωτα σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ