Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:58
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2022
Πολιτισμός

Παραδοσιακοί αγιογράφοι εκθέτουν στο διοικητήριο της Περιφέρειας

Off

Παραδοσιακοί αγιογράφοι των Ιωαννίνων εκθέτουν έργα τους προς ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την θέση της αγιογραφίας στον ναό.

Η έκθεση γίνεται με την αρωγή και την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και φιλοξενείται στο ισόγειο του διοικητηρίου.

Η αγιογραφία είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων. Οι αγιογραφίες αντλούν τα θέματά τους από τη ζωή και κυρίως τα θαύματα των ανδρών και γυναικών που αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία. Η αγιογραφία είναι κεντρικής σημασίας στην Ορθόδοξη παράδοση.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, η αγιογραφική εικόνα δεν στοχεύει σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση ενός προσώπου αλλά έχει πρωτίστως πνευματική σημειολογία αφού μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με το Θεό.

Η εικόνα δημιουργεί μια αίσθηση ζωντανής παρουσίας και φέρνει τον πιστό σε προσωπική σχέση και επαφή με την υπόσταση του εικονιζόμενου. Η αγιογραφία λοιπόν δε θεωρείται ως ένα απλό έργο τέχνης ή ένας θρησκευτικός πίνακας αλλά είναι ένα μέσο με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην αγιότητα.

Κάλεσμα στους πολίτες να δουν τα έργα απεύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης. Στην έκθεση  μετέχουν οι: Νικόλαος Κάλλης,  Μητρογιάννης Μιχάλης, Αντώνης Κων, Τάμπης Κων, Μουρεχιδου Μαρινα. Καλλιτεχνική επιμέλεια Μπούτσορα Ελισάβετ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ