Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 01:00
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκεμβρίου 2022
Αποχρώσεις

Εκπρόσωποι – απρόσωποι

Off

Τα παλιά κόλπα πάλιωσαν. Τα βαρέθηκε κι ο κόσμος, που έτσι κι αλλιώς έχει πολλά περισσότερα προβλήματα. Οπότε δεν λειτουργούν. Κι αν πάνε να λειτουργήσουν καταλήγουν σε φάρσα. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν παίζουν ξανά.

Ο παραγοντισμός είναι ένα τέτοιο παλιό κόλπο. Να είσαι γενικώς «παράγων». Χωρίς άλλες ιδιότητες, χωρίς περιεχόμενο. Όχι δημόσιο πρόσωπο με ευκρινή λόγο που σε διαφοροποιεί. Όχι πολιτικός με άποψη και θέσεις που θέλεις να τις δεις  να εφαρμόζονται. Ούτε καν ένας νέος φιλόδοξος πολίτης που θα ήθελες να δοκιμάσεις, να συμμετέχεις, να προσφέρεις μέσα από μία ομάδα. Αλλά παράγοντας που θεωρεί αυτονόητο ότι του χρωστά η ιστορία- ή έστω ελλείψει άλλων καλύτερων να είναι η μια κάποια λύση.

Γιατί τελικά εκεί είναι και το πρόβλημα σήμερα. Αφού οι ικανοί δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, θα μείνουν να ασχολούνται οι πρόθυμοι ανεξαρτήτως ικανότητας. Και οι ικανοί δεν ασχολούνται, γιατί δεν θέλουν να εκτεθούν στη χλεύη, τη συκοφαντία και την υποκρισία των κλειστών συστημάτων που αυτο-θεωρούνται «σύστημα εξουσίας» και με τους διάφορους υποτακτικούς που τους συνοδεύουν στις δημόσιες υποθέσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τον κοινό χώρο.

Και για αυτό έχουν καταπέσει οι παλιές διαχωριστικές γραμμές και όχι μόνο γιατί δεν ισχύουν οι παλιές διαιρέσεις που μας άφησε ο ιστορικός 20ος αιώνας. Γιατί τώρα εμφανίζονται «εκπρόσωποι» χωρίς πρόσωπο, χωρίς ιδέες, χωρίς σφυγμό. Εκπρόσωποι απρόσωποι. Αυτός είναι ο ορισμός του παράγοντα σήμερα. Που όλοι τον βαριούνται πια στις μέρες μας, αλλά δεν υπάρχουν και εναλλακτικές. Ή κανείς, κόμμα, παράταξη, σύλλογοι δεν έχουν πια διάθεση να ψάξουν και να προτείνουν εναλλακτικές. Αδιέξοδο.

 

Υποδομές, δομές και κονδύλια για τα παιδιά

Μία ωραία εικόνα είναι όταν βλέπεις πολλά παιδιά να συμμετέχουν σε ένα γεγονός, έναν αθλητικό αγώνα, μία καλλιτεχνική παράσταση, μία εκπαιδευτική δράση. Σου δίνει τόση ζωντανή αυτή η εικόνα, δύναμη, αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο να κάνεις κάτι για αυτά τα παιδιά.

Κι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για τα παιδιά είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να δημιουργήσουν. Μην τα μπερδεύουμε όλα μαζί. Άλλο η αριστεία, άλλο η απασχόληση, άλλο η ψυχαγωγία, άλλο η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Το βασικό όμως είναι να υπάρχουν οι συνθήκες, που σημαίνει να υπάρχουν οι πόροι και οι υποδομές.

Τεράστιο θέμα, αλλά δεν το συζητάμε στην ολότητά του. Το είδαμε για λίγο με την πρώτη κρίση, όταν δεν υπήρχε πετρέλαιο για τα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια, ή και  τα σχολεία ακόμα και έτρεχαν οι δήμοι και  οι φορείς για να εξασφαλίσουν τα κονδύλια.

Και το βλέπουμε τώρα με άλλες μορφές. Με την ανάγκη για ενεργειακή εξοικονόμηση, για προσωπικό με μακρόχρονη σύμβαση εργασίας ώστε να έχει το χρόνο να προσφέρει, για νέες υποδομές, καινοτομίες. Τώρα που έχουμε νέες κρίσεις, πρέπει να βρούμε νέες λύσεις με συντονισμό, ολοκληρωμένες πολιτικές και αντίληψη για την προσφορά  δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ