Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 01:37
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Στην τελική ευθεία για την εκλογή Πρύτανη

Off

Το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων της επόμενης δεκαετίας μέσα από τα σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης των σχημάτων τους, παρουσίασαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» στην πανεπιστημιούπολη, οι δύο υποψήφιοι πρυτάνεις, Άννα Μπατιστάτου και Σταύρος Νικολόπουλος αντίστοιχα.

Η παρουσίαση του σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου αποτελεί σύμφωνα με το νέο Νόμο, μία υποχρεωτική διαδικασία ως προς τη δημόσια αναφορά τους στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας παρότι σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο, οι τελευταίοι, σε αυτό το στάδιο δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η επιλογή του νέου πρύτανη θα γίνει από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη διαδικασία να ξεκινά τη Δευτέρα, χωρίς να είναι βέβαιο κιόλας, ότι θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα ή αν οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Παρά το εύλογο ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις εκλογές και την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών, του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, η συμμετοχή στην δημόσια παρουσίαση των θέσεών τους, δεν ήταν η αναμενόμενη, σε βαθμό τέτοιο μάλιστα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποτονική.

Παρόλα αυτά, οι δύο υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις, τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για το Πανεπιστήμιο, όπως έκαναν και προ ημερών στη Σύγκλητο του ιδρύματος.

Για μία δημοκρατική στιγμή έκανε λόγο στην εισαγωγική του τοποθέτηση επί της διαδικασίας, ο απερχόμενος πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, για να ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης από την κα Μπατιστάτου.

Το σχέδιο Μπατιστάτου

Μεταξύ των προτάσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πλέον ενδιαφέρουσες είναι και η δέσμευση της κας Μπατιστάτου και του σχήματος που προτείνει για την αναβάθμιση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, την εκπόνηση ειδικού προγράμματος σπουδαστικής και διδακτικής επάρκειας στην παιδαγωγική  και ενίσχυση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης η κα Μπατιστάτου στην προοπτική της ενίσχυσης της έρευνας και της εξωστρέφειας, με στόχευση στην αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων, αλλά με σαφή διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας. Για το σχήμα της κας Μπατιστάτου η ενίσχυση της καινοτομίας αποτελεί όπως είπε, την πραγμάτωση του ιδανικού της προσέλκυσης γνώσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου, επίσης για την έρευνα και την καινοτομία, προτείνοντας την σύσταση μίας κοινής επιτροπής που θα παρακολουθεί και θα καθοδηγεί τη διαδικασία.

Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με το σχήμα της κας Μπατιστάτου είναι οι:

Παναγιώτα Καντή (αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων)

Γιάννης Λεονάρδος (αντιπρύτανης διοικητικών-οικονομικών)

Θεόδωρος Ματίκας (αντιπρύτανης έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης)

Ξενοφών Μπήτσικας (αντιπρύτανης διεθνών σχέσεων, δια βίου μάθησης και εξωστρέφειας)

Το σχέδιο Νικολόπουλου

Ακολούθησε η αντίστοιχη παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων του κ. Νικολόπουλου που επέμεινε στο τρίπτυχο της εξωστρέφειας, της διεπιστημονικότητας και της καινοτομίας, ωα βασική αρχή του προτεινόμενου από τον ίδιο, πρυτανικού σχήματος.

«Αυτό που θέλουμε, είναι να αποκτήσουμε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με κύρος στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο με χαρακτηριστικά της διοίκησής μας, την διαφάνεια, την εμπιστοσύνη εντός και εκτός της κοινότητας, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, την υπευθυνότητα, τη συνέπεια λόγων και έργων και τη συνεργατικότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος.

Πρόσθεσε πάντως πως εφόσον ο ίδιος εκλεγεί πρύτανης του Πανεπιστημίου με το σχήμα των αντιπρυτάνεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της διεκδίκησης για το πανεπιστήμιο, δύο νέων σχολών, της Νομικής με έδρα τα Ιωάννινα και της Κτηνιατρικής με έδρα την Άρτα.

Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με το σχήμα του κ. Νικολόπουλου είναι οι:  Παναγιώτης Κόκκας (αντιπρύτανης έρευνας και καινοτομίας)

Πέτρος Μαραγκός (αντιπρύτανης οικονομικών, ανάπτυξης, διεθνών σχέσεων και εξωστρέφειας)

Μηνάς Πασχόπουλος (αντιπρύτανης ακαδημαϊκών και διοικητικών υποθέσεων)

Κωνσταντίνος Σκομπρίδης (αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας και δια βίου μάθησης)

Η εκδήλωση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα με ερωτήσεις από το κοινό τόσο προς τους υποψηφίους πρυτάνεις, όσο και στους προτεινόμενους από αυτούς, αντιπρυτάνεις.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ