Αποχρώσεις

Από το σχέδιο στις προοπτικές για τα έργα στην Ήπειρο

Off

Υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα με τα μεγάλα έργα στην Ήπειρο, το οποίο μας ακολουθεί πολλά χρόνια τώρα, αν όχι δεκαετίες. Το ένα είναι ότι δεν μπορείς να δεις καθαρά τον στρατηγικό σχεδιασμό και πώς υλοποιείται. Και το άλλο, είναι ότι δεν εντάσσεται συγχρονισμένα η νέα φάση, η προοπτική, η προσαρμογή σε νέα δεδομένα και το μέλλον.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι μεν γνωστός, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα όριά του, σε ποια στάδια ολοκληρώνεται και πότε περνάει σε επόμενη φάση.

Είναι φανερό για παράδειγμα ότι η Ήπειρος χρειάζεται βασικές υποδομές. Τις χρειάζεται από το 1913, τις συζητάει από τη δεκαετία του ’60, αρχίζει να τις υλοποιεί από το ’80 και μετά. Η Εγνατία αναφέρεται πάνω από 50 χρόνια τώρα σαν ένα κρίσιμο έργο. Και δεν είναι τυχαίο ότι με τη νέα χρονιά συνεχίζουμε και συζητάμε για την επέκταση της Ιόνιας ως την Κακαβιά έχοντας όμως αποφασίσει να κάνουμε πίσω ως προς τον τετράιχνο δρόμο. Όπως κάνουμε πίσω… έναν αιώνα τώρα από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Κάναμε όμως πολλά βήματα μπροστά με τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής ή την ανάπτυξη του πανεπιστημίου που αποδείχτηκαν κορυφαία συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Πότε όμως θα κλείσει το θέμα των βασικών υποδομών; Και τι θα γίνει με τις νέες υποδομές που απαιτούνται;

Εκεί ακριβώς έρχεται το δεύτερο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ενός δυναμικού σχεδιασμού για το μέλλον. Όχι ότι δεν υλοποιούνται νέα έργα ή δεν υπάρχουν κεντρικές πολιτικές για τις περιφέρειες. Όμως τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την Ήπειρο από τις άλλες περιοχές και πώς θα τονωθεί αυτός ο διακριτός δρόμος ανάπτυξης; Λέμε πχ για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά δεν βλέπουμε και κάποιο άλμα που να κάνει τη διαφορά. Όπως και στην «πράσινη» ανάπτυξη δεν βλέπουμε στοιχεία που να δείχνουν κάτι καλύτερο από τις προσπάθειες άλλων περιφερειών.

Κατά συνέπεια ή θα ανοίξει αυτή η συζήτηση τοπικά ή θα αφεθεί η ανάπτυξη της Ηπείρου μόνο στο κεντρικό κράτος; Το δεύτερο όμως δεν

 

Αλλαγές, αλλά με σεβασμό και γνώση

Όταν γίνεται μία αστική ανάπλαση, όλα αλλάζουν, έστω κι αν φαίνονται ίδια. Κι άλλες φορές μας φαίνεται ότι δεν είναι ωραία η ανάπλαση, άλλες την αποδεχόμαστε συνήθως μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Αναπλάσεις όμως θα πρέπει να γίνονται. Είναι και θέμα ανθεκτικότητας, να αντιμετωπίσεις τη φθορά του χρόνου. Γιατί ξεχνάμε ότι μία πόλη δεν είναι απλώς «ωραία», αλλά χρειάζεται να είναι και χρήσιμη, να προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη, να τον υποστηρίζει.

Κατά συνέπεια ας αποδεχθούμε ότι η πόλη θα αλλάξει και μερικές φορές θα πρέπει να επιδιώκουμε να αλλάξει. Δεν γίνονται να μείνουν για πάντα ίδιες οι πλατείες και οι δρόμοι, ούτε ταιριάζουν όλες οι προτομές στις ίδιες θέσεις για πάντα. Αν υπάρχει σεβασμός και καλή προαίρεση, συν ο επιστημονικός λόγος, τότε όλες οι αλλαγές είναι δυνατές.

Και η νοσταλγία δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Γιατί η νοσταλγία δεν είναι παρά το δέσιμό μας, η προσωπική σύνδεσή μας με ένα κομμάτι της πόλης που ίσως και να μην υπάρχει πια έτσι όπως το θυμόμαστε.

Τώρα, από την άλλη, οι αλλαγές συχνά είναι κακές, χωρίς μελέτη και με έλλειψη σεβασμού. Συμβαίνουν κι αυτά. Για αυτό απαιτείται κι η ενεργοποίηση των πολιτών που θα προστατεύσουν κάτι που κακοποιείται, αλλά θα ζητήσουν και την αλλαγή που απαιτούν οι καιροί. Πόλη χωρίς ενεργούς πολίτες δεν υπάρχει.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ