Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 11:57
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Ευχαριστήρια επιστολή για την Αγιοποίηση του Πατριάρχη Ιερεμία Α’

Off

Με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  να ανακηρύξει Άγιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α΄ ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Με την παρούσα επιστολή απευθύνω σε Εσάς και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τις θερμές μου ευχαριστίες για την ιστορική απόφαση που λάβατε την 10η Ιανουαρίου 2023 σύμφωνα με την οποία εγγράψατε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α΄, ορίζοντας ως ημερομηνία εορτασμού της μνήμης του την 13η Ιανουαρίου.

Με την απόφασή Σας αυτή μας δώσατε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση καθώς η Ζίτσα αποτελεί τον γενέθλιο τόπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α΄. Μεταφέροντας δε  τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των δημοτών και του χριστεπώνυμου πλήθους του Δήμου Ζίτσας Σας δηλώνω πως αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή η αναγνώρισή Του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».                                                      

Ο Ιερεμίας Α’ υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1522 ως το 1546, με μία διακοπή κατά τα έτη 1524-1525.

Καταγόταν από τη Ζίτσα και εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας προ του 1513.

Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του κατάφερε να σώσει πολλές εκκλησίες, οι οποίες απειλούνταν να κατεδαφιστούν από τους Τούρκους. Τον Οκτώβριο του 1538 δώρισε μέρος της περιουσίας του στο Πατριαρχείο. Πατριάρχευσε μέχρι το 1546, οπότε ασθένησε. Παραιτήθηκε από τον Θρόνο, και πέθανε στην Βράτσα της επαρχίας Τυρνόβου στη Βλαχία, στις 13 Ιανουαρίου 1546.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου σημειώνεται:

«Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Σεπτού Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, υπό την προεδρία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου, αποφάσισε στην συνεδρία της 10ης Ιανουαρίου 2023 την αγιοκατάταξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμία Α’ (†1546), ο οποίος, ως γνωστόν, κατήγετο από την Ζίτσα, κωμόπολη της Ιεράς Μητροπολέως Ιωαννίνων, ο εορτασμός της μνήμης του οποίου ορίστηκε στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα της Οσιακής του Κοιμήσεως.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας των Ιωαννίνων προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη  Κύριο Βαρθολομαίο και τα μέλη της περί Αυτόν Σεπτής Ιεράς Συνόδου, ανακοινώνουμε στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ηπείρου ότι την προσεχή Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον πρώτο εορτασμό της μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιερεμίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, και προσκαλούμε τους ευσεβείς πιστούς να συμμετάσχουν στον πανηγυρικό αυτό πρώτο εορτασμό».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ