Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 01:51
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2023
Επικαιρότητα

1 δισ. ευρώ στην αγορά για 56.000 επιχειρήσεις

Off

Δύο σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αναμένεται να «τρέξουν» μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ύψους 300 εκατ και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 700 εκατ. σε βάθος τριετίας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα προγράμματα αναμένεται να αξιοποιηθούν από 56.000 επιχειρήσεις.

«Θεωρούμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσες σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες που ενδιαφέρονται, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και όταν απεντάσσονται κάποιοι, το κονδύλι θα αφορά στις επόμενες υποψηφιότητες» ανέφερε ο υφυπουργός σχετικά με τις καινοτομίες του νέου ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι η βασικότερη παράμετρος σε όλα τα προγράμματα.

Η πρώτη πρόσκληση για την ψηφιακή μετάβαση θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και αφορά δυνητικά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήρια «on -off» και δεν θα είναι συγκριτική όπως ήταν μέχρι πρότινος. «Μια τακτική που δημιουργούσε προβλήματα σχετικά με τα κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί» όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης. Ο προϋπολογισμός είναι αρχικός και αν υπάρξει ενδιαφέρον και εξαντληθεί το αρχικό ποσό θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται, ο υφυπουργός σημείωσε, ότι έγινε μεγάλη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και επιτεύχθηκε, στην ψηφιακή μετάβαση να εντάσσονται αυτές που επιδοτούν εργασία μέχρι τριών εργαζόμενων (ΕΜΕ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις προδημοσιεύσεις για τα προγράμματα στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ https://www. espa.gr.

Το ΟΠΣΚΕ

Ξεκινάει αύριο Πέμπτη, η νέα πλατφόρμα ΟΠΣΚΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων), http://www.ependyseis.gr/mis η οποία, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, αποτελεί μια εξέλιξη της πλατφόρμας του παλαιού ΠΣΚΕ καθώς ήταν προβληματική σε ό,τι αφορά την λειτουργικότητά της από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου. Άλλαξε όλο το σύστημα, έγινε φιλικότερο και για τις επιχειρήσεις και για τις υπηρεσίες και από την Πέμπτη θα μπορεί κάθε επιχείρηση που θέλει να καταθέσει πρόταση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό «προφίλ» το οποίο θα διευκολύνει τις υπηρεσίες στην αξιολόγηση, καθώς θα συνδέεται με το taxisnet, το «Εργάνη» κλπ, ενώ η πλατφόρμα θα συνδέει δικαιούχο και σύμβουλο, καθώς και οι σύμβουλοι θα πρέπει να φτιάξουν το «προφίλ» για να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις.

 

Οι δράσεις των προγραμμάτων

* Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» έχει τρεις δράσεις:

– Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός που αφορά μέχρι 3 ΕΜΕ, ο προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά 5 ΕΜΕ επιλέξιμα κόστη 18.000 έως 30.000 ευρώ, 50.00 έως 650.000 ευρώ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής με 9 και πάνω ΕΜΕ και 200.000 έως 1,2 εκατ. ευρώ.

* «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» έχει δύο υποδράσεις:

– Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ

– Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ