Σοβαρές ενστάσεις και επί της διαδικασίας, αλλά κυρίως επί του περιεχομένου της ΕΠΜ για τις περιοχές του δικτύου Natura, που βρίσκεται σε διαβούλευση σε Ιωάννινα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, διατυπώνει το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, με τον πρόεδρό του Ιωάννη Τσίγκρο να μεταφέρει την πρώτη εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Επιτροπές που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό συμμετέχοντας στη διαβούλευση.
Ο κ. Τσίγκρος διατύπωσε σαφείς και ξεκάθαρες αιχμές και για το ελάχιστο χρονικό περιθώριο για τη διαβούλευση, κάτι όμως που θα αλλάξει, αφού το υπ. Περιβάλλοντος θα δώσει παράταση εντός των επόμενων ημερών, κυρίως όμως για το ότι στη φάση της εκπόνησης της ΕΠΜ, το ΤΕΕ, ο θεσμοθετημένος επιστημονικός συνεργάτης της Πολιτείας, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει και να εκφράσει τις απόψεις και θέσεις του.
«Ακούσαμε τον υφυπουργό να λέει, ότι πιθανότατα θα δοθεί παράταση και το περιμένουμε να γίνει. Είναι ένα τεράστιο θέμα και θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για να καταθέσουμε ολοκληρωμένες τις προτάσεις μας. Κάποιες μελετητικές εταιρείες προχωρούν σε διαδικτυακές ενημερώσεις, στις οποίες θα λάβουμε μέρος. Ακούσαμε όμως, από την πολιτική ηγεσία, ότι η ΕΠΜ αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας με τοπικούς φορείς. Αποστείλαμε έγγραφο στο υπουργείο να μας γνωρίσει ποιους φορείς εννοεί, γιατί το ΤΕΕ, ο επιστημονικός συνεργάτης της Πολιτείας δεν κλήθηκε ποτέ να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Χωρίς το ΤΕΕ δε νομίζω, ότι μπορεί να προχωρήσει κάτι», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίγκρος.
Πρώτα ο άνθρωπος
Επί του περιχεομένου της ΕΠΜ, ο κ. Τσίγκρος τόνισε, ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η Μελέτη αφορά μόνο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και τη λίμνη Παμβώτιδα. «Περιλαμβάνει όλες τις περιοχές Natura από το λεκανοπέδιο και τη Βόρεια Πίνδο, τον Σμόλικα, τον Βίκο και τον Αώο, το Μέτσοβο, το Ανήλιο και την Κατάρα, τις εκβολές του Αχέροντα και του Καλαμά, την Πάργα και τον Άγιο Θωμά της Πρέβεζας. Μιλάμε δηλαδή για ένα τεράστιο αντικείμενο που αποτυπώνεται σε πολλές χιλιάδες σελίδες, που είναι αδύνατο να το μελετήσει κάποιος σε ένα μήνα, αναλύοντας ειδικούς χάρτες, ζωνοποιήσεις, διαφορετικές ομάδες χρήσεων γης και δραστηριοτήτων. Μία Μελέτη που προτείνει απαγορεύσεις και χρήσεις γης ενόψει της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, δε μπορεί να συζητείται με συνοπτικές διαδικασίες και επίσης αυτό που θέλουμε εμείς να αλλάξει είναι η νοοτροπία των πολιτών και της ηγεσίας. Είμαστε σε μία φάση που η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι μακριά από τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Οι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι και πολύ πιο συνειδητοποιημένοι από το παρελθόν και στόχος της ΕΠΜ θα πρέπει να είναι να εντάξει τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
5 Απριλίου 2024 Ικανοποίηση του τεχνικού κόσμου της Ηπείρου
-
4 Απριλίου 2024 Εξεταστικό κέντρο για την άδεια του επαγγέλματος του Μηχανικού
-
-
6 Μαρτίου 2024 Σχέδιο για αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων
-
6 Φεβρουαρίου 2024 Σημαντικός ο ρόλος του Μηχανικού σήμερα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.158)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.116)
- Εκδηλώσεις(1.536)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.858)
Αρθρογραφία
Είσοδος