Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 03:55
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Παραπομπή σε δίκη για έξι άτομα από την Εισαγγελία Άρτας

Off

Μία πρώτη δικαίωση σε ηθικό επίπεδο, συνιστά για την οικογένεια του Βαγγέλη Δραγατάκη, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 19 ετών σε τροχαίο δυστύχημα στην Άρτα, τον Σεπτέμβριο του 2020, η απόφαση της Εισαγγελίας Άρτας που παραπέμπει σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, έξι άτομα.

Η παραπομπή αναφέρεται σε τέσσερις υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών Άρτας, εκ των οποίων ένας προϊστάμενος, ένας πολιτικός προϊστάμενος από τη θέση του αντιδημάρχου Άρτας καθώς επίσης και ένας προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι έξι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο στις 16 Μαΐου αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια (συγκλίνουσα) από πρόσωπα που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα».

Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα που από τον Σεπτέμβριο του 2020, αμέσως μετά το θάνατο του 19χρονου ασχολήθηκε επισταμένως με την υπόθεση, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γιώργο Κουβίδη, αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος από την εισαγγελική απόφαση να παραπέμψει όσους θεωρεί, ότι έχουν αντικειμενική ευθύνη, υπηρεσιακή και πολιτική αντίστοιχα, για την τοποθέτηση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων στην Περιφερειακή Οδό Άρτας, «.. που ήταν ακατάλληλα για τοποθέτηση σε οδούς, καθώς ήταν επικίνδυνα τόσο για τους οδηγούς των οχημάτων όσο και για τους πεζούς, δεδομένου ότι τα κιγκλιδώματα δεν αποτελούν σύστημα αναχαίτισης οχημάτων παρά μόνο απαγορεύουν τη διέλευση στις οδούς των πεζών».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουβίδης μιλώντας στο ITV, η εισαγγελική απόφαση καταρρίπτει και το σύνολο των ισχυρισμών που έθεσε ο δήμος Αρταίων μεταξύ άλλων το ότι το δυστύχημα προκλήθηκε λόγω υπερβολικής ταχύτητας ή ότι το θύμα οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. «Η οικογένεια του Βαγγέλη κι εμείς στη συνέχεια, συναντήσαμε την απόλυτη άρνηση, την απαξίωση και την ειρωνεία από τον δήμο Αρταίων και τις υπηρεσίες του, που ουδέποτε αποδέχθηκαν τις ευθύνες τους, αλλά επίσης προσπάθησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στο ίδιο το θύμα», ανέφερε ο κ. Κουβίδης.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αρταίων το βράδυ της Τετάρτης, ο δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης υποστήριξε, ότι η παραπομπή σε δίκη δε σημαίνει και ενοχή και πως η υπόθεση θα πρέπει να τελεσιδικήσει.

«Ο κ. δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων, ότι και σε άλλες πόλεις υπάρχουν τέτοιου είδους κάγκελα. Κάγκελα παντού μπορεί να υπάρχουν, αλλά εκτός από τα κάγκελα, υπάρχουν και οι Νόμοι τους οποίους θα πρέπει και να τους γνωρίζει και να τους εφαρμόζει κάθε δήμος αντί να κρύβεται ή να παραπέμπει στην τελεσιδικία της υπόθεσης, γνωρίζοντας, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσουν 6-8 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Κουβίδης.

Η κατάληξη

της πρότασης

Καταλήγοντας ο κ. Κουβίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάληξη της εισαγγελικής πρότασης, στην οποία αναφέρεται στο ότι αν αντί για τα μεταλλικά κιγκλιδώματα είχαν τοποθετηθεί στηθαία ασφαλείας, με δεδομένο, ότι στη συγκεκριμένη οδό, το όριο των 50 χλμ παραβιάζεται από τους οδηγούς, λόγω της τεταμένης χάραξής της, ο θάνατος του Βαγγέλη Δραγατάκη θα είχε αποφευχθεί.

«Η εισαγγελική πρόταση παραπομπής των έξι ως υπαιτίων για τον φόνο του Βαγγέλη Δραγατάκη πρέπει να ενθαρρύνει κάθε πολίτη που νιώθει αδύναμος όταν έχει απέναντι του το κράτος, σαν δήμο, σαν περιφέρεια σαν κεντρικό κράτος να μη διστάζει να αντιπαρατεθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ