Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 12:08
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου

Off

Στην κατάθεση μίας πρότασης διαφορετικής όμως από αυτήν που ήδη έχει επεξεργαστεί και έχει ανακοινώσει ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου για την παραχώρηση και αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, προχώρησε ο Στ. Καλογιάννης, σε μία κίνηση που προκαλεί εύλογες απορίες και πολλά ερωτήματα και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε, αλλά και για το ίδιο το περιεχόμενό της.

Ενώ πολλές φορές στο παρελθόν, ακόμη και πρόσφατα ο κ. Καλογιάννης έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα με τις προτάσεις του να είναι γνωστές, τη δεδομένη χρονική περίοδο και με γνωστή σε όλους την εξέλιξη των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ του δήμου, της περιφέρειας, του υπουργείου Άμυνας και του ΤΕΘΑ, η πρόταση που καταθέτει, κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της προωθούμενης συμφωνίας.

Μόλις άλλωστε στις αρχές Δεκεμβρίου ο δήμος Ιωαννιτών με επίσημη ανακοίνωσή του αναφερόταν στην επίσημη έναρξη της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης για την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου.

Μία εξέλιξη που ήρθε μετά από πολύμηνες συζητήσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά.

«Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου στον δήμο, εκείνο που είναι ανενεργό, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο «πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης» που εκπονήθηκε. Η έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης αποτελεί καθοριστικό βήμα, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την παραχώρηση και τους όρους με τους οποίους θα γίνει», αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών.

Ο κ. Καλογιάννης επιχείρησε ουσιαστικά χθες με την πρότασή του, αλλά και κυρίως με τη συνάντηση με στελέχη της δημοτικής αρχής και δη με τον αντιδήμαρχο κ. Πήχα και τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου κ. Παπαγεωργίου, να εκμαιεύσει μία πολιτική στάση αποδοχής της πρότασής του, σε ένα επίπεδο αρωγής του στην προσπάθεια του δήμου και της περιφέρειας.

Όμως, οι δύο προτάσεις είναι διαφορετικές μεταξύ τους και ως εκ τούτου επί της ουσίας δε μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία και αρωγή, αφού οι συζητήσεις γίνονται για τμηματική παραχώρηση ενώ ο κ. Καλογιάννης προτείνει την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου. Μέσω μάλιστα της επισήμανσής του ότι η υπόθεση πρέπει να ενταχθεί στη διαδικασία της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον δήμο Ιωαννιτών, είναι σαν να επιχειρεί να τορπιλίσει τη διαδικασία που εξελίσσεται ή ακόμη και να τη σταματήσει.

Προτείνει δε, τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο για να ληφθεί απόφαση παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, γνωρίζοντας ωστόσο, ότι αυτό που δεν έχει γίνει εδώ και 22 χρόνια, δεν πρόκειται να γίνει και τώρα, σε μία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, λίγους μήνες προς τις εκλογές και μάλιστα με μία άλλη διαδικασία πολλών μηνών να εξελίσσεται.

Ως προς την αξιοποίηση δεν προτείνει κάτι διαφορετικό από το αρχικό σχέδιο για την μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο Πρασίνου και Αναψυχής, και την αξιοποίηση κάποιων εκ των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη μεταφορά του διοικητηρίου της Περιφέρειας και του Αστυνομικού Μεγάρου σε αυτόν το χώρο.

Αναστάτωση στο Δημαρχείο

Η χθεσινή συνάντηση και οι δηλώσεις που ακολούθησαν και από τον κ. Καλογιάννη και από τον κ. Πήχα, προκάλεσαν ένα θολό τοπίο, καθώς ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι η δημοτική αρχή ελπίζει στη βοήθεια του κ. Καλογιάννη για την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης, ενώ το πρωτόκολλο συνεργασίας και συναντίληψης που έχει υπογραφεί κάνει λόγο ξεκάθαρα για παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μετά τη συνάντηση προκλήθηκε αναστάτωση στους κόλπους της δημοτικής αρχής, καθώς θεωρήθηκε, ότι σε μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο, λόγω της απουσίας του δημάρχου, η συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα και μάλιστα οι δημόσιες τοποθετήσεις που διαφέρουν από την επίσημη θέση της δημοτικής αρχής, περιπλέκουν το ζήτημα και «θολώνουν» συνολικά την εικόνα της δημοτικής αρχής.

Δυσαρέσκεια Καχριμάνη

Η «Ε» επικοινώνησε και με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια και την έκπληξή του για όσα ακούστηκαν από το δημαρχείο, πρόσθεσε όμως, πως η Περιφέρεια σε στενή και αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ έχουν καταφέρει να προωθήσουν σε σημαντικό βαθμό τη διαδικασία της παραχώρησης τμήματος του στρατοπέδου, στις συζητήσεις που γίνονται με το υπουργείο και το ΤΕΘΑ.

«Είμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία, ακολουθώντας μία προσεκτική τακτική διεκδίκησης και συνεργασίας με το ΤΕΘΑ, που έχει τους δικούς του κανόνες, τους οποίους και σεβόμαστε απόλυτα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ