Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 02:35
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα

Εξελίξεις, που επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία

Off

Σε δεύτερη μοίρα έχει υποχωρήσει τουλάχιστον στο πεδίο της επικαιρότητας στη χώρα, η πανδημία και οι επιπτώσεις της, με τον ιό όμως και τη νοσηρότητα, έστω μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να παραμένουν ενεργοί.

Η περίοδος ωστόσο που διανύουμε σε επίπεδο χώρας, αλλά και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θα έλεγε κάποιος, ότι χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ενθαρρυντικές εξελίξεις, που επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε και υποστήριξε η Εύη Ντζάνη, καθηγήτρια επιδημιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που μίλησε στο ITV για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και το αποτύπωμα αυτής της περιόδου.

Όπως ανέφερε η κα Ντζάνη, η πλέον ενθαρρυντική εξέλιξη αναφέρεται στην προοπτική της δημιουργίας ενός εμβολίου που θα χορηγείται μία φορά το έτος, θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές και κυρίως θα αφορά τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η εικόνα στα νοσοκομεία

Εκτός από αυτήν την προοπτική όμως, εκείνο που καταγράφει η επιστημονική κοινότητα στη χώρα σε επίπεδο νοσηρότητας, είναι η συνεχιζόμενη παρουσία του ιού στην κοινότητα, με τα χαρακτηριστικά του όμως, να είναι πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με τις δύσκολες περιόδους και με τις παραλλαγές που προκάλεσαν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

«Είναι μία ευτυχής συγκυρία το ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που τα χαρακτηριστικά του ιού είναι προς όφελός μας. Παρόλα αυτά τους χειμερινούς μήνες και στην περιοχή μας είχαμε και έχουμε πολλές αφηγήσεις ιατρών για πολλαπλές νοσηρότητες με άλλους ιούς, αλλά σίγουρα με τις παραλλαγές του κορωνοϊού, να είναι πιο ήπιες. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι εδώ και πως θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον ιό», ανέφερε η κα Ντζάνη.

Αυξομειώσεις

στα κρούσματα

Η επιδημιολογική επιτήρηση μέσω της ανάλυσης των αστικών λυμάτων αναμένεται με ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες καθώς θα καταγραφεί η επίπτωση στη διασπορά του ιού, από τον συγχρωτισμό τις ημέρες της Αποκριάς. Παράλληλα, η κα Ντζάνη τόνισε, πως ακριβώς επειδή η μέθοδος με την ανάλυση των αστικών λυμάτων, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα, έχει ήδη προταθεί στον ΕΟΔΥ, να υπάρξει μία διαφορετική ερμηνεία των αποτελεσμάτων, με βάση και τη χρονικότητά τους.

«Αυτό που έχουμε μάθει να περιμένουμε πλέον, ειδικά σε πόλεις όπως τα Γιάννενα είναι τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στα κρούσματα μετά από περιόδους γιορτών και αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και την εβδομάδα που έρχεται», ανέφερε η κα Ντζάνη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ