Επικαιρότητα

Η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών

Off

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών τήρησε χτες το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, που πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση μετά το τριήμερο πένθος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανοίγοντας τη συνεδρίαση επικεντρώθηκε στη συντριβή της ελληνικής κοινωνίας από την ανείπωτη τραγωδία της περασμένης Τρίτης 28 Φεβρουαρίου. «Και η Βουλή των Ελλήνων, όπως όλος ο ελληνισμός, επισήμως επένθησε, αλλά ουσιαστικά συνεχίζει αυτή η βαριά ψυχολογική διαδικασία στις ψυχές και στο μυαλό όλων μας» υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «ο σεβασμός στη μνήμη όσων μαρτύρησαν εκείνο το καταραμένο βράδυ στην αλλαγή του μήνα στα Τέμπη είναι το πρώτο και ύπατο καθήκον όλων μας.»

Εστιάζοντας στον ρόλο του Κοινοβουλίου στην τραγική συγκυρία ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Η Βουλή σε αυτό το κάλεσμα των καιρών, το σπαρακτικό κάλεσμα των καιρών, για διάγνωση, ευθύνη και διόρθωση θα κληθεί να παίξει τον δικό της ρόλο, θα κληθεί να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, οι οποίες υπάρχουν και πριν και τώρα και μελλοντικά. Οι ευθύνες και η διόρθωση θα περάσουν και από εδώ μέσα, θα περάσουν από τους Θεσμούς μας, θα περάσουν από την Ολομέλεια, από τις Επιτροπές μας, θα περάσουν, όμως πρωτίστως, από τη συνείδηση καθεμιάς και καθένα από εμάς.»

«Δεν τολμώ να πω ότι ποτέ ξανά δεν θα έχουμε τραγωδίες» τόνισε ο κ. Τασούλας και συνέχισε: «Δεν είναι τόσο απλό να συμβεί αυτό, ιδίως όταν οι παράγοντες είναι πολλοί, τωρινοί, χθεσινοί και πολύπλοκοι. Τολμώ όμως, αντικρίζοντάς σας σήμερα εδώ αυτή τη δύσκολη ώρα και πριν τη σιγή που θα σας καλέσω να τηρήσουμε, να ελπίσω ότι αυτό το χάσμα που άνοιξε, αυτή η τομή που έγινε μέσα στις ψυχές όλων και πρωτίστως των οικογενειών θα γίνει αντιληπτή και το κάλεσμα σε αυτό το τρίπτυχο που μας περιμένει και μας καλεί για διάγνωση, διόρθωση και ευθύνη θα καταφέρουμε να το διαχειριστούμε, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε. Το οφείλουμε στοιχειωδώς στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, των νέων αυτών ζωών που χάθηκαν βίαια και άδικα. Το οφείλουμε έναντι των δικών μας λαθών και το οφείλουμε στον όρκο που έχουμε δώσει πριν λίγα χρόνια.»

Υπουργικό Συμβούλιο

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος (ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις, παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν άλλα θέματα στην ατζέντα.

Τα επόμενα βήματα

της Επιτροπής

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να διερευνήσει και αναδείξει τα συστημικά προβλήματα και δυσλειτουργίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεδρίασε τη Δευτέρα και αποφάσισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα πάνω στα οποία θα κινηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Κωνσταντίνο Χαλκιά, αποφασίστηκε:

Α) Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.

Β) Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γ) Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το Πόρισμά της, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

 

Οι Ευρωσοσιαλιστές συνεδριάζουν στην Αθήνα

Το προεδρείο της Ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη θα συνεδριάσει το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου στην Αθήνα.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την κοινωνική κατοικία, την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και την εργασιακή επισφάλεια των νέων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 9:00 οι ευρωβουλευτές θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα ενημερωθούν για το διαχρονικό αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ακολούθως θα λάβει χώρα κλειστή συνεδρίαση του Προεδρείου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα με προσκεκλημένους ομιλητές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και τους δημοσιογράφους Τάσο Τέλλογλου και Γιάννη Σουλιώτη.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συμπεριληπτικότητα και η ενεργειακή φτώχεια θα απασχολήσουν επίσης τις παράλληλες συνεδριάσεις των ευρωβουλευτών.

Η επικεφαλής των S&D Iράτσε Γκαρθία αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό και σε όλους εκείνους που θρηνούν για τους συγγενείς τους. «Αυτό το ατύχημα δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε να συμβεί ξανά στο μέλλον κάτι παρόμοιο», δήλωσε.

Η κ. Γκαρθία ανέφερε επίσης πως «εμείς οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ερχόμαστε στην Αθήνα για να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις προσπάθειές του να προωθήσει την κοινή μας ευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τρόικες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, ώστε να μη χρειάζεται να μεταναστεύσουν, θέλουμε να εξασφαλίσουμε οικονομικά προσιτή στέγαση και θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από κάθε αυταρχικό νόμο που μπορεί να υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου ή το κράτος δικαίου, όπως είδαμε με τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι καιρός για αλλαγή στην Ελλάδα και θέλουμε να αναδείξουμε πώς είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «η συνεδρίαση μας διεξάγεται στη βαριά σκιά της ανείπωτης πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη και ανέδειξε την αδυναμία της πολιτείας να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Κατά τις εργασίες μας θα συζητήσουμε για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όπως η εργασιακή επισφάλεια των νέων, η ενεργειακή φτώχια, η λειτουργία του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης.

Οφείλουμε στη νέα γενιά ένα καλύτερο μέλλον με ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ