Επικαιρότητα

Ανακυκλώνουμε τη… μιζέρια μας

Off

Αρκετά κάτω από το 10% είναι το πραγματικό ποσοστό της ανακύκλωσης που επιτυγχάνει ο δήμος Ιωαννιτών σε ετήσια βάση, πολύ μακριά και πολύ πιο κάτω από τους επιδιωκόμενους στόχους, που προκύπτουν από την ίδια την αναγκαιότητα της επίτευξης μεγάλων ποσοστών ανακύκλωσης.

Τα αίτια προφανώς δε σχετίζονται μόνο με τη λειτουργία της υπηρεσίας ανακύκλωσης, αν και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά συμπεριλαμβάνουν τη στάση και νοοτροπία των πολιτών, καθώς επίσης και τις… απώλειες ανακυκλώσιμων υλικών που δεν προσμετρώνται στις συνολικές ποσότητες.

Το πρόβλημα με την «αφαίρεση» χιλιάδων τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως πλαστικών και γυάλινων μπουκαλιών που καταλήγουν στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση έχει επισημανθεί μεν με ένταση τα τελευταία χρόνια, δεν κατέστη όμως εφικτό μέχρι και σήμερα να δοθούν έστω οι συνολικές ποσότητες που καταλήγουν εκεί και οι οποίες αφαιρούνται από το σύνολο των ποσοτήτων στον δήμο Ιωαννιτών.

Τα στοιχεία για το 2022 θα έλεγε κάποιος ότι είναι απογοητευτικά για την ανακύκλωση στον δήμο Ιωαννιτών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ευάγγελο Πήχα να τονίζει πως το ποσοστό φτάνει το 13% αναγνωρίζοντας όμως, ότι αυτό είναι εικονικό.

«Δυστυχώς, από τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών του δήμου που καταλήγουν στο ΚΔΑΥ το 40% περίπου είναι υπόλειμμα, επομένως η πραγματική ποσότητα είναι σχεδόν στο 8%. Το ποσοστό αυτό δεν μας ικανοποιεί και θα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να το αυξήσουμε», σημείωσε ο κ. Πήχας που παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, υπενθυμίζοντας και τις δημόσιες παρεμβάσεις του Μ. Ελισάφ που είχε προειδοποιήσει ακόμη και με δικαστική προσφυγή.

«Είναι άγνωστος ο όγκος των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στην ανταποδοτική ανακύκλωση. Οι ποσότητες αυτές αφαιρούνται παρανόμως από τους μπλε κάδους του δήμου Ιωαννιτών και επιπλέον δημιουργούνται και άλλα προβλήματα που κοστίζουν, όπως είναι οι ζημιές στους κάδους που επιβαρύνουν τους δημότες», ανέφερε ο κ. Πήχας.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μία ακόμη φορά προς τους επαγγελματίες του δήμου, να ακολουθούν τις συστάσεις για την απόρριψη κυρίως των χάρτινων συσκευασιών.

Δράση με το 7ο Γυμνάσιο

Το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία, εργαζόμενοι στον τομέα ανακύκλωσης του δήμου Ιωαννιτών, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Πήχα υποδέχθηκαν τους μαθητές της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου στους οποίους διανεμήθηκαν σακούλες ανακύκλωσης και ενημερωτικό υλικό.

Επίσης, ενημερωτικό υλικό και σακούλες διανεμήθηκαν και στους διερχόμενους πολίτες.

Η καθηγήτρια Βασιλική Γκίζα αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα με την ανακύκλωση τονίζοντας ότι συμμετέχουν και στη δράση με τίτλο «Γινόμαστε εθελοντές στο δρόμο της αειφορίας».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ