Τελευταία Νέα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 09:17
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα

Κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή καρδιαγγειακών

Off

Με πολλές σημαντικές συμμετοχές και παρουσίες κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά με μία μεγάλη απουσία, αυτή του Μ. Ελισάφ, θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα η διήμερη εαρινή συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Οι εργασίες της συνάντησης που ξεκινά την Παρασκευή, είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Μ. Ελισάφ, μία απώλεια και ένα κενό που δεν αναπληρώνεται εύκολα, αλλά που το έργο και η σφραγίδα του στην ιατρική επιστήμη, θα παραμείνει ως φάρος στο διηνεκές για τις επόμενες γενιές.

Μάλιστα, η τελετή λήξης το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο The Lake, θα είναι αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του Μ. Ελισάφ, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Καθηγητή Μωυσή Ελισάφ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, απηχώντας και την επιθυμία των μελών της Εταιρείας αφιερώνει την εκδήλωση αυτή με προσκεκλημένους τους καθηγητές και συνοδοιπόρους του κ.κ Πίτσαβο Χρήστο, Τσελέπη Αλέξανδρο και Άθυρο Βασίλειο που θα αναφερθούν στο έργο του.

Το θέμα της διημερίδας

Η διημερίδα θα έχει ως θέμα τις «Σύγχρονες Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και την Αντιμετώπιση των Δυσλιπιδαιμιών» και στοχεύει στην ενημέρωση και την εκπαίδευση όσων δραστηριοποιούνται στη διαχείριση ασθενών με δυσλιπιδαιμίες.

«Αυτό που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι η παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών στη διαχείριση και αντιμετώπιση των ασθενών για την αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θα μιλήσουμε για τις νέες εξελίξεις στη φαρμακολογία τα οφέλη της σωστής διατροφής, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από την παιδική ηλικία μέχρι τους ενηλίκους και για καθημερινά θέματα διαχείρισης των ασθενών και των προκλήσεων που αυτοί αντιμετωπίζουν», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης.

Ανοιχτές εκδηλώσεις

στο κοινό

Στο πλαίσιο της διημερίδας η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης οργανώνει και δύο ομιλίες, ανοιχτές στο κοινό.

Η πρώτη το μεσημέρι της Παρασκευής με θέμα «Τρόπος ζωής και Καρδιαγγειακή νόσος» και η δεύτερη το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 20.00 με θέμα «Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνοι και οφέλη.

Η ελληνική πραγματικότητα» από τον Καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ε. Ζέρβα και τον Καθηγητή Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής της Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Παναγιωτάκο.

 

«Η πανδημία δεν λήγει

με πολιτικές αποφάσεις»

Ο κ. Μηλιώνης στο μεταξύ αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, απορρίπτοντας ωστόσο τη γενική κατεύθυνση και το κλίμα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, ότι η πανδημία είναι πλέον παρελθόν, ειδικά με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις για την πλήρη κατάργηση του συνόλου των μέτρων που ίσχυαν μέχρι πρότινος, όπως η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Οι πανδημίες δεν τελειώνουν με πολιτικές αποφάσεις, αλλά όταν αποκτούν μία ενδημική μορφή, όπως άλλωστε είχαμε πει εξαρχής. Σήμερα, βρισκόμαστε κοντά σε αυτό το σημείο και στάδιο, γιατί έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχει ανοσία στον ιό, ενώ και η βαρύτητα των περιστατικών που νοσούν δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο στο παρελθόν. Επομένως, η σημερινή εξέλιξη θυμίζει μία ενδημική εμφάνιση του ιού, όμως θα πρέπει όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν κάποιες συνοσηρότητες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα των τριών αυτών ετών από την έναρξη της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ