Επικαιρότητα

Στην τελική ευθεία για την προεκλογική περίοδο

Off

Μεταβατική η εβδομάδα που διανύουμε αφού έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος μεν στην πράξη, επισήμως όμως φαίνεται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το Σάββατο 22 Απριλίου, ώστε να ζητήσει την διάλυση της Βουλής.

Μετά την συνάντηση, αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στη Βουλή, για την εκκίνηση της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία με τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αναμένεται να υπάρξουν δύο αλλαγές. Η πρώτη αλλαγή, είναι εκείνη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου και η δεύτερη, εκείνη του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, καθώς αναμένεται να τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών

Ως προς τα κόμματα και τους υποψηφίους, 10 μέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Περιοδείες

Επί της ουσίας ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες με την ανακοίνωση του μεγαλύτερου μέρους των υποψηφίων. Ήδη στα Γιάννενα είχαμε και την επίσκεψη του πρώτου προέδρου κόμματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά σε ανοιχτή εκδήλωση. Είναι βέβαιο ότι θα επισκεφθούν την πόλη όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Αλέξη Τσίπρα να υπάρχει πληροφορία ότι θα περιοδεύσει το δεύτερο πενθήμερο του Μαΐου.

Ήδη άλλωστε οι υποψήφιοι των μεγαλύτερων κομμάτων βρίσκονται σε εντατικό πρόγραμμα περιοδειών ενώ αναμένονται και κάποιες θεματικές εκδηλώσεις με κεντρικά στελέχη

Τι θα γίνει με τις

διερευνητικές εντολές

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ξεκινά  από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου.

Η διαδικασία σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα μέχρι και τη στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση, είτε εκ του αποτελέσματος, είτε από την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, τότε τα καθήκοντα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Στην περίπτωση αυτή, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένας ή μία εκ των τριών Ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη θα ορκιστούν και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, πιθανόν στις 2 Ιουλίου.

Περιορισμοί υποψηφίων

Έναρξη της προεκλογικής περιόδου σημαίνει ότι αρχίζουν και οι περιορισμοί που έχουν οι υποψήφιοι ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή.

Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, με εξαίρεση την ύπαρξη πινακίδας με τα αναγκαία προσδιοριστικά στοιχεία του υποψηφίου βουλευτή, ενώ η παραχώρηση της χρήσης ή η μίσθωση υπαίθριων ή στεγαζόμενων χώρων, από και προς τρίτους, για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων και εντευκτηρίων κάθε μορφής, σε σχέση με την προβολή υποψηφιότητας βουλευτή, συνιστά ποινικό αδίκημα για τους κύριους των ακινήτων, τους εκμισθωτές και τους μισθωτές τούτων, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Για τους υποψηφίους βουλευτές απαγορεύεται κατά την προεκλογική περίοδο η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, αεροπανώ, πανώ, γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών οποιασδήποτε μορφής για την προσωπική τους προβολή, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων υποχρεούνται για την άμεση καθαίρεση των αεροπανώ και πανώ, την αποκόλληση των γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών κ.λπ., την αποσυναρμολόγηση των πρόσκαιρων κατασκευών και τον καθαρισμό από χρωστικές ουσίες των εξωτερικών χώρων. Σύμφωνα με το άρθρο 12, για τις απαγορεύσεις των υποψηφίων βουλευτών, οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.

β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές

γ. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

3. Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ