Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 02:08
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Μαΐου 2023
Πολιτισμός

Σπάνιες εκδόσεις και παλαίτυπα φέρνουν την παλιά γνώση στο φως

Off

Μοναδικά τεκμήρια από τα τέλη του 17ου αιώνα, από σπάνιες εκδόσεις και παλαίτυπα που αποτελούν ένα τμήμα μόνο της αθησαύριστης παρακαταθήκης της γνώσης, εκτίθενται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Πρότυπο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής από το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η έκθεση παλαιτύπων και σπάνιων εκδόσεων του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Σχολείου. Παρουσιάζονται κείμενα που προέρχονται από τις Βιβλιακές Συλλογές της Παλαιάς και της Νέας Ζωσιμαίας Σχολής, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα και αποτέλεσαν διδακτικά εγχειρίδια. Ανάμεσα στα τεκμήρια της Έκθεσης περιλαμβάνονται κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και της Λατινικής Φιλολογίας, επιστημονικά συγγράμματα Μαθηματικών, Φυσικής και Αστρονομίας, Φιλοσοφικά, Ιστορικά και Θεολογικά πονήματα, καθώς και αρχέτυπες εκδόσεις έργων του Μεθοδίου Ανθρακίτη, του Μπαλάνου Βασιλόπουλου, του Κοσμά Μπαλάνου, του Νικηφόρου Θεοτόκη, του Ευγενίου Βούλγαρη, του Άνθιμου Γαζή, και του Αδαμαντίου Κοραή, που κυκλοφορήθηκαν με δαπάνες Ηπειρωτών Ευεργετών, όπως των Αδελφών Μαρούτση, του Καραϊωάννου και των Αυταδέλφων Ζωσιμάδων. Στην Έκθεση προβάλλονται επίσης συγγράμματα της ευρωπαϊκής επιστημονικής και φιλοσοφικής Γραμματείας της περιόδου του Διαφωτισμού, όπως είναι τα έργα των Fénelon, Bossuet, Montesquieu, Voltaire, Rousseau, Barthélemy, Buffon, καθώς και κείμενα γραμμένα στα αραβικά, τα οποία επιβεβαιώνουν την ευρύτατη διάθλαση των ιδεών, το υψηλό επίπεδο των σπουδών και το πολυπολιτισμικό σύνθεμα των μαθητών της Ζωσιμαίας Σχολής κατά τον 19ο αιώνα στην υπό τουρκική κατοχή πόλη των Ιωαννίνων. Ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται, επίσης, φυλλάδια και βιβλία με αποσημειώσεις και σχόλια μαθητών και καθηγητών της Σχολής, καθώς και παλαίτυπα με αυτόγραφα κτητορικά σημειώματα, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την γραφίδα του Νεοέλληνα φιλοσόφου Νικολάου Ζερζούλη (ca. 1710-1773 ).

Ο Κωνσταντίνος Πέτσιος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος που ανέλαβε σε συνεργασία με την διεύθυνση του σχολείου, την πρωτοβουλία της διοργάνωσης τόνισε, πως η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς υπάρχει η πρόθεση να διοργανωθεί εκ νέου για να μπορέσει περισσότερος κόσμος να έρθει σε επαφή με αυτά τα σπάνια εκθέματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Πρότυπου Λυκείου Κων. Αντωνίου, που εξέφρασε την πρόθεση, ώστε τα βιβλία να συντηρηθούν και να ψηφιοποιηθούν ώστε να διασωθεί ο πλούτος και για τις επόμενες γενιές.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ